Opbrengst zonuren voor zonnepaneelbezitters

De eerste week van de zomer belooft warm en zeer zonnig en warm te worden. Gemiddeld wordt het tot en met zaterdag zo’n 28 graden in Nederland, met uitschieters naar lokaal 32 graden. Weeronline en Essent zochten samen uit wat de gevolgen zijn voor de bezitters van een gemiddeld zonnepaneelsysteem. Wat blijkt? Niet alleen het aantal uren dat de zon schijnt, maar ook de temperatuur heeft veel invloed op het rendement van zonnepanelen.

De gegevens van vijf plaatsen*, verspreid over Nederland, vormen samen een beeld van het te verwachten weer in Nederland. De zon schijnt met 69 uur het meest in het noordwesten en noorden van het land. Maar in Noord-Holland wordt een iets hoger rendement verwacht voor een gemiddeld zonnepanelensysteem** dan in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Dit komt door de optimale combinatie van zonuren en temperatuur in Noord-Holland. Zonnepanelen presteren beter als het koud is.

Een gemiddeld zonnepaneelsysteem in Noord-Holland toont deze week een relatief kleine rendementsafname door hitte, vanwege een lagere temperatuur dan in de noordelijke provincies.

“Naar verwachting is het rendementsverlies in Zeeland het grootst, want de temperatuur ligt er het verst boven de gebruikelijke waarden. Ook de hoeveelheid extra zonuren is met 27,5 uur kleiner dan in de rest van het land, doordat het er normaal al heel zonnig is. In Groningen en Drenthe is het normaal juist somberder dan in Noord-Holland en worden deze week de meeste extra zonuren geteld, namelijk 38 uur.”

Jaco van Wezel, Weeronline

Ondanks het rendementsverlies verdient een eigenaar van een gemiddeld zonnepaneelsysteem in de aankomende vijf dagen toch nog een bedrag tussen de vierentwintig en zesentwintig euro. Die bedragen zouden in dezelfde periode met een gemiddelde temperatuur en een zelfde aantal zonuren ongeveer een euro hoger hebben gelegen. 

Zon en hitte van invloed op opbrengst zonnepanelen

“Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Zonnig én koud is dus het meest ideale zonnepanelenweer. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is de zomer niet per se het beste seizoen voor het opwekken van energie met zonnepanelen. Juist in de lente is het rendement vaak hoog.”

Albert de Koning, Essent:

Om het rendement van zonnepanelen zo hoog mogelijk te houden is het belangrijk om bij het installeren van zonnepaneelsystemen rekening te houden met natuurlijke ventilatie door wind. Daarmee worden de warme panelen op natuurlijke wijze iets afgekoeld.

Uitgangspunten

* Zonnepaneelsystemen met 2600 WP, 88 procent efficiency, gesitueerd op zuiden zonder obstructies (ideale omstandigheden).

* Berekening norm gebaseerd op instralingsgegevens De Bilt 1989-2018 (KNMI) en op teruglevertarief van 23 eurocent per kWh.* Verwachting opgesteld op basis van gegevens voor de plaatsen: De Bilt, Den Helder, Eelde, Vlissingen en Maastricht.

Bron: Essent
Afbeelding: chuttersnap via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.