Oude koelkast levert peren op met klimaatactie Urgenda

Iedereen die nog een oude koelkast in de schuur of garage heeft staan die niet wordt gebruikt, kan deze nu inleveren bij de Milieustraat in ruil voor vijf perenbomen. Met deze actie wil Urgenda dubbel klimaatwinst boeken. Oude koelkasten bevatten vaak nog zeer schadelijke F-gassen als koelmiddel; sommige van deze gassen zijn wel 2000 keer slechter voor het klimaat dan CO2. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier gerecycled worden. Daarom beloont Urgenda het inleveren van oude koelkasten met 5 gratis perenbomen, die weer CO2 vastleggen.

Urgenda start klimaatactie ‘Koele peer: 5 perenbomen in ruil voor oude koelkast

Hoe werkt de actie Koele Peer?

Het is simpel: heb je een oude koelkast staan die je niet meer gebruikt, lever deze tussen 15 en 28 februari 2021 in bij de Milieustraat. Maak een selfie van jou en je koelkast bij de Milieustraat en meld je met foto aan op www.koelepeer.nu . Vervolgens krijg je een mailtje waar en wanneer jij in jouw provincie je perenbomen kunt ophalen.

Koelapparaten erg vervuilend

Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 3 miljoen koelkasten ouder dan 10 jaar in Nederland in gebruik zijn. Het is voor milieu en klimaat beter dat deze oude koelkasten worden ingewisseld voor zuinigere nieuwe modellen. Dit levert ook een financiële besparing op omdat nieuwe modellen minder energie verbruiken. Belangrijk daarbij is dat de oude apparaten op een juiste manier gerecycled worden. Als we één miljoen koelkasten van 10 jaar of ouder kunnen inwisselen voor zuinigere apparaten, scheelt dat 400.000 CO2-eq ton uitstoot. Dit is  even veel als 200.000 benzineauto’s een jaar lang van de weg afhalen.

koele peer klimaatactie van Urgenda - duurzaamheidskompas

Grote inwisselcampagne in het najaar

In het najaar organiseert Stichting OPEN namens de producenten van koel/vriesapparatuur een eenmalige landelijke inzamelactie voor koel- en vriesapparatuur. De campagne is er op gericht oude milieuvervuilende apparaten op juiste wijze te recyclen. Het inruilen van oude koelkasten en vriezers wordt aantrekkelijk door een retourpremie bij de aanschaf van een energiezuinig model om het oude te vervangen. Het ministerie van I&W ondersteund de campagne financieel. De actie is een mooie aanvulling op de Koele Peer campagne van Urgenda, die zich voornamelijk richt op ongebruikte koel- en vriesapparaten.

Perenbomen

Afgelopen zomer redden Meer Bomen Nu, een campagne van Caring Farmers, Meergroen en Urgenda, gezamenlijk 190.000 perenbomen. Deze perenbomen waren door corona niet verkocht en dreigden verbrand te worden. De kweker wilde verspilling voorkomen en doneerde de perenbomen aan gegadigden. 100.000 perenbomen werden direct weggegeven en veroorzaakten perenboomfiles in het hele land. 90.000 stuks werden ingekuild en krijgen deze winter via de Koele Peer actie een tweede leven. Het gaat om laagstam conference perenbomen: ze worden niet groot, passen in achtertuinen en leveren lekkere peren. 

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.