Oude verlichting welkom bij kringloopwinkels

Verandering in wetgeving: alle soorten verlichting in te leveren voor hergebruik

Wecycle geeft in een nieuwe campagne extra aandacht aan de kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. Aanleiding is dat binnenkort ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) apart moeten worden ingeleverd voor recycling.

Rol kringloopwinkels steeds belangrijker

De kringloopwinkels zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen. Ze zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. In de kringloopwinkels krijgt bijna alles wat binnenkomt een tweede leven door producthergebruik of via recycling.

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Daarin werkt zij samen met meer dan 70 kringloopwinkels.

“Wij willen het consumenten zo makkelijk mogelijk maken om in te leveren. De kringloop is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De winkels ontvangen miljoenen bezoekers, zowel kopers als mensen die spullen komen doneren en zijn daarmee een logisch inleverpunt. De doelen van beide organisaties liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten.”
Jan Vlak, Wecycle-directeur

“We zijn erg blij met de samenwerking met Wecycle. Kringloopwinkels hebben als doel zo min mogelijk materialen en grondstoffen te verspillen. Wat niet meer gerepareerd en opnieuw verkocht kan worden, wordt gerecycled via Wecycle en komt niet in restafval terecht.”
Leonie Reinders, directeur van Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland

Bijdrage circulaire economie

De samenwerking tussen Wecycle en de kringloopwinkels draagt bij aan de circulaire economie. Van alles dat bij een kringloopwinkel binnenkomt, wordt 40 tot 50 procent opnieuw verkocht. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en de armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Door recycling blijven bovendien milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu.

Lees tip:  E-waste 2.0 Challenge: 'No time to waste!'

Doe maar lekker apart

Om consumenten op de hoogte te brengen van de verandering in de regelgeving, voert Wecycle de ‘Doe Maar Lekker Apart’ campagne. Bekijk hier de tv-spot op Vimeo. 

Over Wecycle

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Hiervoor werkt zij samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

In de Wecycle Service Centers verbindt de stichting de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geeft zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.