Pelican House: dé circulaire koptelefoon

Als muziekliefhebbers hebben Tom Leenders en Dorus Galama altijd hun hoofdtelefoons bij hen. Maar zo slijten ze ook hard; jaarlijks gooien ze er zeker twee weg.

Het probleem met hoofdtelefoons is dat een kleine beschadiging – zoals een kabelbreuk – het totale product onbruikbaar maakt. Terwijl op dat moment 90% van het product nog perfect werkt! Zonde dus…

Jaarlijks gooien we wereldwijd 15 miljoen kg aan hoofdtelefoons weg. Maar dat is slechts een fractie van de 30 miljard kg aan elektronica die elk jaar op de vuilnisberg eindigt, vaak vol herbruikbare materialen en componenten.

Tom en Dorus willen met Pelican House dit probleem aanpakken door de volgende stap te zetten naar een circulaire economie; het ontwikkelen van circulaire consumentenelektronica. Dat houdt in dat je betaalt voor gebruik, niet voor bezit; volgens de initiatiefnemer dé toekomst van productgebruik!

Pelican House Duurzaamheidskompas circulaire koptelefoon

Het doel van Pelican House is om het gebruik van kwalitatieve hoofdtelefoons aan te bieden voor €5,- (na crowdfundingactie €6,-) per maand. De hoofdtelefoon is dan volledig modulair – er komt geen lijm aan te pas. Bij schade ontvang je binnen vier dagen een nieuwe module thuis, inbegrepen in de ‘ lease-prijs’. De beschadigde modules worden op hun beurt weer teruggehaald en hergebruikt.

Wij streven ernaar om 80-85% van de onderdelen opnieuw te gebruiken. Op deze manier zouden we jaarlijks op de Nederlandse hoofdtelefoon-markt 40.000 kg afval kunnen besparen. En wereldwijd zelfs 12 miljoen kg!

Rotterdam 25-08-2015 - Tom Leenders en Dorus Galama van de Pelican House. fotografie:Sanne Donders

Pelican House is opgericht door Tom Leenders en Dorus Galama. Tijdens hun studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft hebben deze muziekfanaten elkaar leren kennen. Ze spelen beide in een band, luisteren vrijwel de hele dag door muziek en kunnen zich uren vermaken in een tweedehands platen zaak. Om in hun dagelijkse behoefte aan muziek te voorzien, hadden zij overal en altijd koptelefoons mee; in de trein, op de TU Delft, op vakantie, lopend, waar dan ook. De keuze om juist een hoofdtelefoon circulair te maken was dan ook snel gemaakt!

Tom en Dorus hebben voor Pelican House als 65% van de benodigde financiering binnen. Help jij ze naar de 100%? Klik op deze link voor meer info over de crowdfunding en de bijbehorende beloningen.

***
Afbeeldingen: Foto Tom en Dorus door Sanne Donders, Pelican House

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.