‘Poison plastic’ in kinderspeelgoed

Bij vrijwel iedere winkel kun je wel iets van plastic kinderspeelgoed kopen. Het zou echter beter zijn dat iedere ouder, familie of vriend zich bewust is van wat goed en wat slecht speelgoed is. Kunststof speelgoed is meestal gemaakt van PVC. PVC kan leiden tot de ontwikkeling van dioxine, wat erg schadelijke gevolgen kan hebben op kinderen. Tevens worden 90% weekmakers gebruikt in PVC, waaronder enkele verboden varianten.

Effecten Dioxine

Dr. Marike Leijs, promovenda aan Universiteit van Amsterdam, onderzocht de invloed van dioxine op de ontwikkeling van kinderen. 20 Jaar lang deed zij onderzoek naar de invloed van dioxine bij kinderen tot 20 jaar. De kinderen zijn opgegroeid in de buurt van verbrandingsovens.

Uit dit onderzoek blijkt dat zelfs de allerkleinste hoeveelheid dioxine invloed heeft op de gezondheid. De kinderen kregen op latere leeftijd een verstoorde longfunctie. Meisjes kregen een jaar lang vertraging in de borstgroei. Kinderen tussen de 14 en 19 jaar hadden ook een verstoring in de suikerhuishouding en in hun afweersysteem. Tevens ging de schildklier werking achteruit. Op jongere leeftijd waren er al achterstanden op te merken zoals: achterstand in de psychomotorische groei en in de ontwikkeling van de hersenen.

Klaslokalen onveilig?

Uit onderzoek van professor Willy Baeyens , coördinator van het steunpunt Milieu & Gezondheid aan de VUB, zijn klaslokalen niet veilig. Het onderzoek is verricht in Vlaamse kleuterklassen. In klaslokalen waar veel plastic meubels en kinderspeelgoed aanwezig zijn, was de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen 20 keer hoger dan in lokalen waar dit niet aanwezig was.

In klaslokalen waar weinig plastic meubels en speelgoed aanwezig waren werden veel minder hormoon verstorende stoffen in de lucht aangetroffen. In lokalen met veel plastic tafels en stoeltjes, plastic vloerbedekking, speelgoed en vinyltapijtjes was de concentraties schadelijke stoffen beduidend hoger. De hormoon verstorende stoffen leveren niet direct toxisch gevaar op, echter leidt het op lange termijn in meer gevallen tot baarmoeder- en borstkanker.

Lees tip:  Alledaagse duurzaamheid met Sophia

Better safe then sorry…

Mijn tip is om je spullen eens goed onder de loep te nemen. Heb je spullen die aan vervanging toe zijn, neem bovenstaande dan eens in je aankoopbeslissing mee. Is er een verjaardagsfeestje of kraamvisite op komst?  Maak je wensen dan kenbaar middels een verlanglijstje, op deze manier heb je de “veiligheid” van de producten die bij je kind in de buurt komen, zelf in de hand. Ook als het gaat om Sinterklaas- en Kerstkadootjes. En als u opzoek bent naar een crèche of kinderdagverblijf kijkt u dan eens hoe zij omspringen met dit soort giftige materialen.

Author: Sophia

Communicatie | Schrijver | Keukenprinses | Fan van duurzame gadgets | Verantwoorde cosmetica | Trend watcher op het gebied van duurzaamheid| Mijn kinderen verdienen het beste!

Share This Post On

2 Comments

  1. Het wordt al even genoemd en ik wil het toch nog even extra onder de aandacht brengen… in de krant staan nog steeds advertenties voor vloeren onder andere waar open en duidelijk PCV bij staat vermeld. Dus… laat je kind niet spelen op een PCV vloer!!

  2. Tot op de dag van vandaag bestaat er geen gezamenlijk Europees keurmerk systeem. Hierdoor kunnen ouders geen weloverwogen keuzes kunnen maken en dus speelgoed vermijden dat hun kinderen schade toe kan brengen. Bezorgd ouders kunnen op dit moment alleen vertrouwen hun eigen zintuigen. Als speelgoed raar of chemisch ruikt of slecht aanvoelt, dan is het waarschijnlijk niet geschikt voor kleine kinderen. Marie Kranendonk, voorzitter van WECF, vraagt zich af: “Kiest de EU en onze eigen overheid er eerder voor om ‘spelbreker’ te zijn voor onze kinderen dan voor speelgoed fabrikanten die schadelijke spullen maken? Veiligheid van speelgoed moet voorop staan, er zouden helemaal geen schadelijke stoffen in mogen zitten. Maar in de EU dreigen door de lobby van de speelgoed fabrikanten kortetermijnbelangen zwaarder te wegen dan de gezondheid van kinderen”.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.