Publicatie: Duurzaam inkopen doe je zo

Wanneer overheden hun duurzame inkoopbeleid beter afstemmen op de markt, worden innovaties gestimuleerd. Dat blijkt uit de publicatie ‘Duurzaam inkopen doe je zo’, waarin zeven overheidsinkopers en zeven ondernemers hun ervaringen en tips delen over duurzaam inkopen en leveren. De publicatie is ontwikkeld door MVO Nederland en PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden.

De invloed van de overheid als grootverbruiker

De overheid koopt jaarlijks voor 60 miljard euro in, van papier en stoelen tot asfalt, gebouwen en ict-diensten. Daarmee heeft zij een grote inkoopkracht en kan een krachtige impuls worden gegeven aan de verduurzaming van markten. Door nieuwe vormen van aanbesteden weten overheid en bedrijfsleven elkaar steeds beter te vinden en krijgen duurzame innovaties meer kans.

N61-aanbesteding

Succes in de praktijk

Duurzaam inkopen levert bij de Kunsthal in Rotterdam een jaarlijkse energiebesparing op van 30%. Het maakt het schoonmaakvak weer menselijker, bij schoonmaakbedrijf CSU. Het zorgt bij de Duurzaamheidsfabriek voor een besparing van 3% op de geplande investering met een hogere kwaliteit. In de laatste aanbesteding is gevraagd om prestaties in plaats van producten. Daardoor gaat een leverancier zorgvuldiger om met grondstoffen en levert hij producten van hogere kwaliteit. Philips levert bijvoorbeeld lichturen in plaats van lampen.

Kansen duurzaam inkopen

Op het gebied van duurzaam inkopen liggen veel kansen. Zo zoeken overheid en de papiersector naar nog duurzamere oplossingen om de jaarlijkse vijf miljoen kilo afvalpapier – die nu al wordt verwerkt tot duurzaam wc-papier – te recyclen tot hoogwaardig kantoorpapier.

Toolbox-Duurzaam-Leveren-aan-de-Overheid---MVO-Nederland

Belangrijk bij de nieuwe vorm van duurzaam inkopen is de verbeterde samenwerking tussen overheid en bedrijven. Denk daarbij aan marktconsultaties, functioneel aanbesteden, meer aandacht voor contractmanagement en het aangaan van langdurige samenwerking. Leidi Girigori van Eneco: “We merken dat de klant-leveranciersrelatie verleden tijd is. We werken veel meer als partners.”

Publicatie: Duurzaam inkopen doe je zo

De publicatie Duurzaam inkopen doe je zo toont de verhalen van 7 overheidsinkopers en 7 ondernemers die nieuwe vormen van aanbesteden hebben uitgevoerd, met tips voor bedrijven en overheid. Zelf aan de slag met duurzaam leveren van de overheid? Bekijk het dossier en de toolbox voor bedrijven en de checklist professioneel duurzaam inkopen voor overheden

Duurzaam-inkopen-doe-je-zo

***
Bron: MVO Nederland
Afbeeldingen: MVO Nederland

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.