Speelgoedconventie legt giftig speelgoed bloot

Sinds juli 2011 is een nieuwe Europese speelgoedrichtlijn van kracht. Deze is aanzienlijk strenger dan de oude, maar biedt kinderen toch onvoldoende bescherming. Zo mogen er nog steeds bepaalde chemische stoffen en allergenen in speelgoed toegevoegd worden die giftig zijn. Kinderen zijn een heel kwetsbare groep en kunnen een relatief hogere dosis schadelijke stoffen binnenkrijgen dan volwassenen.

Speelgoedconventie
WECF (Women in Europe for a Common Future) organiseerde daarom op 10 november 2011 een speelgoedconventie met als titel: “Spelbrekers – schadelijke stoffen in speelgoed. Waarom?”
Tijdens de middag werd door politici, speelgoedproducenten, wetenschappers en andere (bezorgde) ouders gediscussieerd en werden de resultaten gepresenteerd van een steekproef die WECF liet uitvoeren. In bijna de helft van de geteste producten werden daadwerkelijk ‘spelbrekers’ gevonden.

Publicatie naar aanleiding van de conventie
In het boekje ‘Spelbrekers: aanbevelingen en suggesties ten aanzien van de Europese speelgoedrichtlijn’ vind je een verslag van de conventie, interviews met de sprekers en aanbevelingen voor nationale en Europese beleidsmakers.

Tips bij het kopen van veilig speelgoed
Ben je als ouder terecht bezorgd over het wel of niet aanschaffen van (bepaald) speelgoed. De volgende tips van De Perswinkel kunnen uitkomst bieden bij de aankoop van veilig speelgoed:

1.    Koop geen naar ruikend of geparfumeerd speelgoed.
2.    Voelt een knuffel bijvoorbeeld kleverig of statisch? Niet goed!
3.    Raadpleeg diverse speelgoedtests ( bv. Stiftung Warentest).
4.    Kies voor kwaliteitsspeelgoed.
5.    Vermijd make-upsetjes en accessoires, want deze vallen niet onder de speelgoedrichtlijn.

Over WECF en Een Veilig Nest
WECF (Women in Europe for a Common Future) werkt hard aan een gezond leefmilieu voor iedereen. Eén van hun projecten, Een Veilig Nest, is speciaal gericht op het creëren van een veilige omgeving voor baby’s en jonge kinderen. Maar ook al tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan gevaarlijke stoffen negatieve gevolgen hebben. Een Veilig Nest voorziet ouders van duidelijke informatie, doet onderzoek en werkt aan een eigen keurmerk.

Lees tip:  'Poison plastic' in kinderspeelgoed

Meer informatie kun je kijken op eenveilignest en voor het persbericht zie De Perswinkel, persbericht Veilig Speelgoed Kopen, Kan Dat Wel?

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.