Statiegeld op kleine plastic flesjes een feit

Bron: ANP

Vanaf 1 juli 2021 is het statiegeld op kleine plastic flesjes ingegaan. Je rekent als consument 15 cent extra af om vervolgens terug te krijgen bij het inleveren van het flesje. Een statiegeldflesjes herken je aan dit logo:

statiegeldlogo op kleine plastic flesjes - duurzaam nieuws op duurzaamheidskompas

“Het was een gigantische operatie om een nieuw statiegeldsysteem op te zetten voor de 900 miljoen kleine plastic flesjes die jaarlijks worden verkocht. Er is met man en macht gewerkt om een consumentvriendelijk systeem op te zetten en het verdient een groot compliment dat dit is gelukt binnen de gestelde tijd”, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen.

Het was niet alleen een kwestie van inname automaten bijplaatsen. Maar bijvoorbeeld ook van aanpassing van ICT en kassasystemen, aanpassen van etiketten en streepjescodes, medewerkers instrueren, nieuwe afspraken maken tussen leveranciers en afnemers. En de winkels tijdig voorzien van campagnemateriaal om de consument te informeren.

Klein Lankhorst: “Voor een klantvriendelijk systeem is het belangrijk dat er voldoende innamepunten zijn. Ik ben dan ook heel blij met alle vrijwillige innamepunten die zich hebben aangemeld. Hoe meer innamepunten, hoe makkelijker de consument de flesjes in kan leveren. Ik hoop dat de consument de handschoen oppakt en de flesjes massaal inlevert. Het helpt ons ook in de bewustwording dat lege verpakkingen waardevolle grondstof kunnen zijn. PET is een mooi materiaal dat goed gerecycled kan worden en veel flessen worden al met gerecycled PET gemaakt.

Statiegeld Nederland coördineert de invoering en de praktische uitvoering van het landelijk statiegeldsysteem, zowel voor de kleine als de grote flessen. De uitvoering van de wettelijke statiegeldverplichtingen valt onder de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen die collectief wordt ingevuld door het Afvalfonds Verpakkingen.

Hester Klein Lankhorst is algemeen directeur van Stichting Afvalfonds Verpakkingen

Bron afbeelding: Tanvi Sharma via Unsplash

Ben je klaar met plastic? Dan is een herbruikbare waterfles misschien iets voor jou? Check DK Shop van Duurzaamheidskompas voor leuke hervulbare waterflessen en thermosbekers!

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.