The Energy Show te zien in Het Nieuwe Instituut

Nu Europa in een energiecrisis is geraakt, is het voor Het Nieuwe Instituut en de Solar Biënnale het uitgelezen moment om de mogelijkheden van solar design te verkennen. Dit weekend opende de tentoonstelling The Energy Show – Zon, zonne-energie en menskracht in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De tentoonstelling, onderdeel van de Solar Biënnale, draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen en is tot en met 5 maart 2023 te zien.

Hoeveel energie heb jij vandaag en hoeveel heb je nodig?

Met die vraag begint de tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski. Deze draait volledig om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Het staat stil bij het persoonlijke energieniveau van de bezoeker, toont innovatieve voorbeelden van zonne-technologie en leidt uiteindelijk naar één overkoepelende kwestie: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

Wat kun je verwachten?

De tentoonstelling presenteert projecten van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van over de hele wereld. Van de baanbrekende uitvindingen van zonnekoningin Mária Telkes tot de experimentele ontwerpen van Michael Jantzen en van de met zonne-energie geïntegreerde architectuur van Jessenvollenweider tot de creatieve ideeën van bewegingen als Solar Power for Artists en Solar Mamas. Inclusief het werk van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, artdirector Mirka Laura Severa en story designer Alice Wong.  

Een selectie uit de projecten

image

The Energy Collection – Marjan van Aubel
Deze collectie glaswerk op zonne-energie is voortdurend aan het werk: of je nu uit je glas drinkt of het op tafel laat staan. Het verzamelt energie uit het licht dat het omringt. Elk glasobject wordt geleverd met geïntegreerde zonnecellen, en wanneer het wordt opgeborgen in de speciaal ontworpen kast, wordt de energie overgedragen en verzameld. De kast werkt dan als een batterij, waarmee apparaten kunnen worden opgeladen en van stroom voorzien.

image

Zonnekoffer – We Care Solar
We Care Solar is opgericht door Laura Satchel, een Amerikaanse verloskundige en gynaecoloog. Tijdens haar verblijf in Nigeria stuitte ze op het probleem van een gebrek aan betrouwbare elektriciteit, met als gevolg dat ze in het beste geval levensreddende operaties met een zaklamp moest uitvoeren en in het slechtste geval een operatie te lang moest uitstellen in afwachting van de terugkeer van elektriciteit. Ze ontwikkelde de zonnekoffer om gezondheidswerkers te voorzien van draagbare, betrouwbare en gemakkelijk te gebruiken zonne-elektriciteit.

image

Solar Shirt – Pauline van Dongen
Het Solar Shirt kan bij fel zonlicht tot 1,5 watt stroom opwekken. De energie kan dan direct worden gebruikt of worden opgeslagen in een batterij voor later. Mobiele telefoons en andere draagbare, USB-compatibele apparaten kunnen worden opgeladen via een uitgang die handig in de borstzak is geplaatst.

Over The Solar Biennale

The Solar Biennale is een initiatief van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen en reflecteert kritisch op het gebruik van zonne-energie en het heersende technologische en economische perspectief. In september en oktober 2022 worden met The Solar Biennale in Rotterdam uiteenlopende programma’s gepresenteerd waarmee ontwerpers, wetenschappers, mensen uit de zonne-industrie en beleidsmakers worden uitgenodigd om antwoorden te formuleren en ideeën uit te wisselen. The Solar Biennale kent haar startschot in Het Nieuwe instituut in Rotterdam en mondt uit in de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober.

Over Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is het Nederlandse nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Door middel van tentoonstellingen, publieke programma’s, onderzoek en andere nationale en internationale initiatieven betrekt het instituut denkers, ontwerpers, makers en diverse publieksgroepen om kritisch na te denken over urgente vraagstukken van vroeger, nu en de toekomst. Naast de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die Het Nieuwe Instituut beheert, draagt het op de eigen campus in het Rotterdamse Museumpark ook zorg voor museumvilla Huis Sonneveld uit 1933.

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 253015 CB Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.