Veggiecredits: “etend rijk” (of toch niet?)
Een ludieke 1 april grap om mensen aan het denken te zetten. Dat was waar zogenaamd initiatief VeggieCredits voor bedoeld was. Rond 1500 mensen lieten zich in de maling nemen door zich op te geven om vegetarisch, zo niet veganistisch te eten en geld te verdienen. Uiteindelijk heeft de actie volgens de organisatie Viva Las Vegas geholpen aan grootschalige bewustwording als het gaat om dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid. Voor wie nog het bericht wil nalezen waar honderden mensen in trapten, zie hieronder ons aanvankelijk artikel over VeggieCredits.
***
Dat je met één of meerdere vegetarische dagen in de week de planeet, je gezondheid en de dierenwereld een goede dienst bewijst, was al bekend. Maar sinds kort is een dierloos dieet ook goed voor je eigen portemonnee. Stichting Viva Las Vega’s gaat namelijk mensen betalen om minder vlees, vis en andere dierlijke producten te gebruiken.
“Etend rijk”
Een maand lang één dag in de week vegetarisch eten komt neer op zo’n 27 euro. Wie bereid is meer dierlijke producten van het menu te schrappen kan de beloning zien oplopen tot maximaal 362,70 euro per maand, het bedrag dat wordt neergeteld voor een volledig veganistisch dieet. Het geld is afkomstig van bedrijven en particulieren die via deze weg hun CO2 uitstoot compenseren. Vegetariërs besparen door hun dieet immers tonnen broeikasgas.
De initiatiefnemer
De stichting Viva Las Vega’s houdt zich al meerdere jaren bezig met het begeleiden van mensen die op vrijwillige basis hun dieet willen verduurzamen. Meer dan 4000 mensen deden de afgelopen drie jaar al mee aan de populaire campagnes Veggiechallenge en Veganchallenge, die deelnemers helpen om op een simpele en smakelijke manier hun dieet om te gooien. “De behoefte aan vleesvermindering was dus sowieso al groot”, zegt Veerle Vrindts, directeur van Viva Las Vega’s. “Nu denken we echter een gat in de markt te hebben gevonden waardoor nog veel meer mensen het gemak en plezier van plantaardige voeding zullen leren kennen.”
CO2 besparen middels eetgedrag
In feite heeft iedere (deeltijd)vegetariër of veganist recht op een vergoeding, meent de stichting. Het is immers steeds normaler aan het worden dat milieu-onvriendelijk gedrag wordt bestraft en milieuvriendelijk gedrag beloond via financiële prikkels. Vrindts: “Vega’s zijn dus gewoon geld waard. Op de CO2 markt zijn steeds meer bedrijven en consumenten actief die willen betalen voor compensatie van hun uitstoot, bijvoorbeeld door bomen te laten aanplanten in de tropen. Vegetarisch eten is echter veel efficiënter: een vegetariër bespaart in 4 jaar tijd een ton CO2, een tropische boom heeft daarvoor ruim 88 jaar nodig. Waarom zou je het geld nog in bomen steken als je het ook aan vegetariërs kunt geven, via Veggiecredits?”
Afbeelding: Lefteris kallergis via Unsplash