Winnaars ASN Bank Wereldprijs bekend

Het project ‘CO2 neutraal cement maken uit betonpuin’ is een van de winnaars van de zevende ASN Bank Wereldprijs 2014 in de categorie ‘Duurzame energie, natuur en milieu’.

De overige winnaars zijn Yoni, Foodsharing en Ik CircuLEER. Dat maakte de jury van de Wereldprijs op 13 november 2014 in LE:EN in Utrecht bekend. De winnaars krijgen een bedrag van tienduizend euro en begeleiding om hun project succesvol door te ontwikkelen.
duurzaamheidskompas.nl-asnbank wereldprijs 2014
Met foodblogger Kerime Kilic hebben wij gisteren de uitreiking op de voet gevolgd voor jullie. We zijn hartelijk en gastvrij ontvangen, hebben mogen proeven van smakelijke fair foods bij de walking dinner van LE:EN, inspirerende ontmoetingen gehad met duurzaamheidsexperts uit het veld. We hebben vooral veel, heel veel geduimd voor de acht finalisten die stuk voor stuk hun duurzaam idee hebben gepitcht.

duurzaamheidskompas.nl-asnbank wereldprijs 2014 - nurgul ozkanli kasikci

Initiatiefnemers

Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleert de ASN Bank innovatieve, sociale ondernemers. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is, en een grote impact heeft op de samenleving. Ook moet het project passen in een van de vier duurzame thema’s van de ASN Bank.

Volgens juryvoorzitter Jeroen Jansen laten de finalisten van de Wereldprijs zien dat elk maatschappelijk probleem op te lossen is en dat nieuwe vormen zich aandienen. “Met veel energie. Met doorzettingsvermogen. Met slimme oplossingen. Ze zijn de initiatiefnemers die soms door tegen de stroom in te zwemmen proberen de samenleving te veranderen.”

duurzaamheidskompas.nl-asnbank wereldprijs 2014 - eco sapjes

Vier winnaars

De overige winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2014 zijn:

Thema: Kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid

IK circuLEER – Het project vertaalt ervaringen vanuit het bedrijfsleven tot leersituaties voor het (beroeps)onderwijs.

Thema: Veiligheid en sociale cohesie

FoodSharing – FoodSharing wil een community opzetten die het delen van voedsel stimuleert.

Thema: Eerlijke handel, eerlijke voeding en eerlijke mode

Yoni – Een biologisch alternatief voor maandverband en tampons, dat gezonder en milieuvriendelijker is.

duurzaamheidskompas.nl-asnbank wereldprijs 2014 - sushi

De weg naar de finale

In 2014 waren er 160 inschrijvingen. Na een eerste selectie bleven daar 100 van over. De jury, bestaande uit ondernemers en specialisten op het gebied van de verschillende duurzame thema’s, selecteerde vervolgens per thema de 10 projecten voor de volgende ronde. Zij gingen aan de slag met de verdere ontwikkeling van hun plan door middel van  coaching en workshops.

duurzaamheidskompas.nl-asnbank wereldprijs 2014-tweet beamer

Van 22 september tot en met 3 oktober kon het publiek zich uitspreken. En dat deden zij massaal. Meer dan 25.000 stemmers zorgen ervoor dat er per thema nog vier projecten overbleven. Zij presenteerden zich op 11 oktober tijdens MorgenVandaag aan het grote publiek. Na verbetering van de projectenplannen met behulp van Stichting Greenwish, koos de jury per thema 2 uiteindelijk finalisten.

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.