Zo maak je kruidenthee

Nu de zomer officieel voorbij is en de winter op de loer ligt (alhoewel het merkwaardig zacht weer is voor Hollandse begrippen), merk ik dat ik steeds vaker zin heb in een dampend kopje thee met honing. Als het warm is sta je er niet zo bij stil (behalve als je ijsthee drinkt 😉 ), maar op koude dagen is een mok geurende kruidenthee wel bijzonder verwarmend en rustgevend. Vooral als je je eigen lievelingsthee samenstelt, is het extra genieten.

Hieronder een aantal tips om je ‘eigen’ kruidenthee te maken en ieder moment van de dag te genieten.

Kruiden en hun werking

Er zijn verschillende soorten kruidenthee en stuk voor stuk hebben ze een andere invloed op je stemming en lichaam. Zo is er de alom bekende Kamillethee die voor de rust zorgt. Of muntthee die verkwikkend werkt. Maar er zijn natuurlijk meer kruiden met bijzondere werkingen. Hieronder de belangrijksten met de werking en de oogstperiode op een rij:

Berkenblad – goed voor blaas en nieren – lente, na de bloei
Brandnetel – verwarmend – hele jaar door
Citroenmelisse – verfrissend – mei
Duizendblad – zuiverend bij verkoudheid, goed voor darmen – hele jaar, ook de bloemen
Kamille – rustgevend, ontkrampend (bij menstruatiepijn) – juli, augustus
Lavendel – rustgevend – vanaf juni
Lindebloesem – goed bij inslapen – juni
Munt – opwekkend, verfrissend voor luchtwegen – mei
Rozemarijn – opwekkend – hele jaar door, bij voorkeur jonge blaadjes
Tijm – verlichtend bij keelklachten – juni
Vlierbloesem – goed voor luchtwegen, rustgevend – mei
Weegbree – verlichtend bij keelklachten – hele jaar door

Sommige van de bovengenoemde kruiden kun je gemakkelijk plukken in bosrijke gebieden en velden, anderen kun je het beste zelf kweken in je Urban tuin of op de vensterbank. Bij kruiden en bloemen is het verstandig om het bij betrouwbare plekken te plukken die niet te dicht bij autowegen of (bespoten) akkervelden liggen. Wil je het simpel houden? Dan kun je online kruidenthee kopen of via je lokale winkel.

Lees tip:  Cementtegels: duurzame eye catcher

Thee trekken

Kruidenthee kun je uit zowel verse kruiden als gedroogde varianten trekken. In de Marokkaanse thee bijvoorbeeld, wordt gedroogde groene thee met verse muntbladeren vermengd, terwijl lindebloesemthee vaak uit gedroogde bloemetjes wordt getrokken. Om te variëren is het ook mogelijk om stukjes of schilletjes van, bij voorkeur biologische, vruchten toe te voegen. Om geen stukjes kruid of vruchten in je mond te krijgen en zo je thee-ervaring te bederven, kun je speciale theezeefjes of thee eitjes gebruiken die je bij de gangbare huis-tuin-keuken winkels of op internet kunt kopen.

Presentatie

Het oog wil ook wat. Met stukjes gedroogde bloemen, zoals rozenblaadjes, koren- of goudsbloemen kunnen je je thee opdoffen. Ook een mooi en liefst duurzaam theeservies mag natuurlijk niet ontbreken 🙂 Met wat verrassende vegahapjes, zoals de Oosterse Tahin koekjes van onze food blogger Kerime, is je high tea moment helemaal compleet!

***
Bronnen: Groenkapje, Wikipedia, Info.nu
Afbeelding: Louis Hansel on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Een theetje op zijn tijd is helemaal niet verkeerd. Zeker nu het weer zo koud is buiten! Laat de lente maar weer snel komen zou ik zeggen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.