Bossche Zonnepark maakt energieneutraal

Het dak van De Gruyter Fabriek in Den Bosch produceert vanaf vandaag maximaal 218.000 kWh zonnestroom. Dit is mogelijk door een samenwerking tussen energieleverancier Qurrent en Solar Green Point. Het project kan daarmee zo’n 80 huishoudens volledig energieneutraal maken. Hiermee is het eerste Brabantse collectieve zonnepark een feit.

Lokale duurzame energieprojecten als het Brabantse zonnepark kunnen het verschil maken om de doelstellingen uit het Energie Akkoord –14% duurzame energie in Nederland– van de overheid te realiseren. Dat is de overtuiging van Denis Slieker, directeur van Qurrent.

“We lopen in Nederland achter bij de verduurzaming van onze energievoorziening. Lokale opwekking heeft echter de toekomst. De deelnemers aan dit project leveren een tastbare bijdrage aan de vergroening van onze energieproductie. Zelf energie opwekken is goed voor het milieu, leuk om te doen én goed voor de portemonnee.”

Qurrent
Eerste coöperatieve zonnecentrale in Brabant

Een groep mensen die investeren in een coöperatieve zonnestroomcentrale: dat is de gedachte achter Zonnepark De Gruyter. De gemeente Den Bosch heeft het dak van de voormalige koffiefabriek beschikbaar gesteld voor zonnepanelen waarmee particulieren en bedrijven hun eigen energie opwekken.

Qurrent neemt alle stroom uit de zonnepanelen af en voegt deze toe aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent vervolgens de opgewekte energie van de zonnepanelen met de stroom van afnemers. Initiatiefnemer Solar Green Point is verantwoordelijk voor de werving, het aankopen en de exploitatie van de zonnepanelen.

133 ton minder CO2-uitstoot

Het Zonnepark De Gruyter Fabriek in Den Bosch is een goede oplossing voor burgers en bedrijven die geen plaats hebben voor zonnepanelen, maar wel zelf energie willen opwekken.

“Wie meedoet, wordt volledig groen. Qurrent vult een mogelijk tekort aan zelfopgewekte stroom aan met groene stroom afkomstig van Nederlandse windmolens. De gebruiker betaalt voor deze stroom slechts de inkoopprijs, omdat we niet verdienen aan het energieverbruik”, benadrukt Slieker.

“Het totale vermogen van de installatie is 250 kWh en de opbrengst 218.000 kWh per jaar. De leden hebben gemiddeld vijf panelen aangeschaft. Hiermee is hun opbrengst 1.100 kWh per jaar. Dat betekent dat ze al gauw een derde van hun eigen stroomverbruik zelf produceren”, licht Stan Verheijen van Solar Green Point toe.

De zonnestroom die zonnepark De Gruyter Fabriek produceert, is voldoende om 80 huishoudens energieneutraal te maken en zorgt jaarlijks voor 133 ton minder CO2-uitstoot.

Voordelig opwekken

De samenwerking tussen Solar Green Point en Qurrent bij vergelijkbare projecten kan resulteren in interessante kostenvoordelen voor deelnemers. Klanten van Qurrent krijgen bovendien een bijdrage per jaar voor onderhoud en beheer van de coöperatie. Jaarlijks keert het bedrijf de opbrengst van de panelen uit aan de leden van de coöperatie. Verder ontvangen leden een SDE+ subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de opgewekte zonnestroom.

Over Qurrent

Qurrent is een landelijke energiecoöperatie die helpt met opwekken en besparen van energie. Zij is door de Consumentenbond en Greenpeace uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland.

***
Afbeeldingen: Marco Bolsius
Bron: Qurrent

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.