Biologische tomaten inmaken voor de winter

Elk jaar verwonder ik me over de soorten groenten en fruit die mijn nichten in Turkije inmaken. Tijdens de zomerperiode, wanneer de groente en fruit het goedkoopst en het lekkerst zijn, starten de dames met hun voorbereidingen voor de winter.

Ze struinen markten af op zoek naar geschikte groenten en fruit. Ze stoppen de voorraadkasten vol met heerlijk geurende kruiden en andere exotische ingrediënten. Als geluksvogel krijg ik altijd de lekkernijen mee naar Nederland om thuis verder te kunnen genieten van de verse, home-made kookproducten 🙂

tomatensaus maken duurzaamheidskompas

Tomaat op nummer één

Op de ranglijst van meest populaire inmaakproducten staat op  nummer één heerlijk zoete tomaten. Kilo’s van deze rode verwennerij wordt gekocht en in allerlei smaken ingemaakt om in de wintermaanden de zomer te kunnen blijven proeven.

Tomaten lenen zich uitstekend voor een simpele basis saus die je prima kunt gebruiken voor soepen, sauzen, pizza’s en andere gerechten.

Bereidingstijd: 2,5 uur

Benodigdheden: Pan,  10 glazen potten a 560 ml met schroefdeksel

Ingrediënten:
5 kilogram tomaten naar eigen keuze (ik gebruik graag soeptomaten)
2 eetlepels zeezout

biologischr tomatensaus maken duurzaamheidskompas

Bereiding

Was de tomaten grondig. Verwijder de kroon en pureer ze met een foodprocessor. Ik gebruik de grove rasp hiervoor. Ik kies ervoor om de tomaten NIET te ontvellen en alle voedingswaarden in tact te laten.

Vul een hoge pan met de geraspte tomaat, voeg 2 eetlepels zeezout toe, even roeren en laat het ongeveer 2 uur inkoken.

Hygiëne

De inmaakpotten kun je steriliseren door ze of 10 minuten in een voorverwarmde oven te plaatsen of door ze in kokend water onder te dompelen. De deksels van de inmaakpotten dien je 10 minuten uit te koken.

Afkoelen en bewaren

Vul de potten met de ingekookte tomatensaus en schroef de deksels erop. Laat ze omgekeerd afkoelen. Zo kun je meteen zien of de saus luchtdicht is en niet lekt.

Bewaar de potten op een koele plek, je kunt ze dan zeker een jaar ongeopend bewaren. De saus kan na opening twee dagen in de koelkast bewaard worden.

Biologische tomaten inmaken-DIY-duurzaamheidskompas

Afiyet olsun!

Author: Kerime

Enfez i.o. |Food lover & Food blogger | Traditie met hedendaags tintje | Ambitieus | Nieuwsgierig naar 1001 dingen | Ras optimist

Share This Post On

1 Comment

  1. Van dit leuke artikel gaat mijn hart sneller kloppen.
    Ik ga dit zeker doen.
    Bedankt,
    Jes

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.