De Krat: snelle maaltijd box voor gezinnen

Tweeverdieners met drie kinderen. Voor ons gezin is het niet altijd even gemakkelijk om een snelle en gezonde maaltijd op tafel te toveren. Vooral als je te maken hebt met de drukke (sport)agenda van de kinderen in combinatie met weinig tijd/vermoeide werkdag. Dan wil je echt niet om 17:15 uur in de kassarij van de supermarkt staan. Op zulke momenten is het juist fijn om (verse) ingrediënten en gezonde recepten achter de hand te hebben voor een lekker en gezond hapje in een handomdraai.

Daarom ben ik me de afgelopen tijd steeds meer aan het verdiepen in maaltijdboxen. Eén van de bekendste is ongetwijfeld De Krat. In deze blog deel ik onze ervaring met de nieuwe Snelle Gezinskrat van De Krat voor twee volwassen en twee kinderen (prijs 68 euro).

De Krat is B Corp gecertificeerd en daarmee onderdeel van een internationale beweging van duurzame, transparante en sociaal-maatschappelijk betrokken bedrijven die streven naar een betere wereld. De Krat levert elke week door heel Nederland drie soorten kratten: de weekendkrat, gemakskrat en gemakskrat vega. Nieuw is de Snelle Gezinskrat voor gezinnen met kinderen.

De Snelle Gezinnenkrat

De bel ging in week 4 en de bezorger overhandigde mij een goedgevulde krat. Zelden heb ik een maaltijd box gezien die zo vol zat met diverse voedingsmiddelen (hieronder een indruk). Toen ik de inhoud beter bekeek, viel mij op dat De Krat naast duurzaamheid vooral ook het gemak voor consumenten hoog in het vaandel heeft. Naast verse ingrediënten als prei, selderij en koolraap, vond ik er ook geconserveerd voedsel dat langer houdbaar is dan een week en ook een opwarmmaaltijd. In het meegeleverde boekje staan zowel recepten als tips voor ‘left-overs’.

Ervaring met De Krat

Snel klaar voor het sporten: Kip met bataat en boontjes

In De Krat van week 4 zitten (ingrediënten  voor) drie maaltijden. Eén daarvan is de kant-en-klare Aziatische kipmaaltijd van Kooc die je in de oven, pan, steamer of magnetron kunt opwarmen. Maandagavond is voor ons altijd spits in verband met de les kunstschaatsen van mijn dochter die net na etenstijd plaatsvindt. Een uitgelezen kans om de kip met bataat en boontjes uit te proberen. Het opwarmen hebben wij in de magnetron gedaan in de daarvoor geschikte schaal. Dat ging helemaal prima. De meningen over de smaak waren verdeeld. Mijn jongste van vijf heeft moeite met kruiden die hij (nog) niet kent. En ook groenten eten lukt niet altijd even goed. De rest daarentegen (mijn man, zoon van zeven, dochter en ik) vond het best tot heel lekker.

Koken met kinderen: (volkoren) Fusilli met koolraap 

Mijn dochter van 10 jaar wil later graag kok worden (of een’ groooot hotel’ runnen 🙂 ) Ze vindt het dan ook super leuk om de keuken in te duiken en te experimenteren met voedsel. Toen ze De Krat zag en in het boekje bladerde, wilde ze heel graag één van de gerechten zelf, zonder hulp maken. Ze koos voor de volkoren pasta met koolraap.

Met minimale supervisie van mijn kant (ik heb alleen pastawater opgezet), heeft ze de groenten gesneden, de pasta gekookt en het gerecht gemaakt. Ze was erg trots op het resultaat. De jongens waren ook onder de indruk van de kookkunsten van hun grote zus. Het gemak waarmee mijn dochter het gerecht maakte, geeft al aan hoe laagdrempelig De Krat is met als hoofdingrediënt eenvoud.

Een eigen draai geven

Overgebleven koolraap

Het bijzondere aan een maaltijd box als De Krat is dat je seizoensgebonden groenten aangeboden krijgt. Dat zijn soms ook ‘vergeten groenten’ die je zelf niet gauw koopt bij de super. Persoonlijk omdat ik niet altijd goed weet hoe je het het best kunt verwerken in een gerecht. Zo hielden wij een deel van de koolraap van het pastagerecht over. Volgens de tip in het boekje, konden we er ovenfriet mee maken. In plaatst daarvan heb ik besloten om ze in de pan te doen bij de pompoenblokjes. Het gevolg? Heerlijke pompoensoep op smaak gebracht met bouillon en zwarte peper. Met verwarmd Turks brood erbij; yum yum…

Geen kidneybonensoep, maar Mexicaanse wraps

De kidneybonen, peen en sjalotjes die bedoeld waren voor de kidneybonensoep heb ik gebruikt om vulling voor wraps mee te maken. De boel wat opbakken, een snufje Mexicaanse kruiden en je hebt een snel en lekker gerecht op tafel. Gecombineerd met de tuinkers-pesto (meegeleverd recept) een groot succes! Kortom, wees niet bang om te experimenteren. Ik zie de meegeleverde recepten dan ook meer als suggesties. Jij kent je eigen gezin het best. Dus schroom niet om je creativiteit los te laten of het recept net iets anders aan te vliegen dan voorgesteld.

De hoeveelheid

Laat het duidelijk wezen: je komt weinig te kort als je de Drukke Gezinnenkrat bezorgd krijgt. De drie gerechten zijn genoeg om tot twee keer extra van te eten. Daarnaast kookt mijn schoonmoeder ook een paar keer per week en eten we gezamenlijk (I know, echt luxe 🙂 ) Dus voor ons was De Krat wat betreft groenten/maaltijden ruim voldoende en zelfs soms teveel. Daarom ook fijn dat enkele van de ingrediënten langer houdbaar zijn en je het dus op een ander moment kunt gebruiken. Wij hoefden eigenlijk alleen fruit en brood in te slaan.

Deel het met een ander

Met maaltijdboxen is het elke week een verrassing wat je krijgt. Zo kan er soms iets bijzitten wat je niet lust of niet eet. In dat geval kun je overwegen om het aan iemand te geven die er wel iets mee kan. Daar zijn onder andere verschillende Facebook-groepen voor. Maar ook de buren nemen het mogelijk graag van je over. Als je teveel hebt (gekookt), zijn er mensen die bijvoorbeeld via Thuisafgehaald.nl interesse kunnen tonen in wat je te bieden hebt. Hoe dan ook, veel opties om voedselverspilling tegen te gaan.

Informatie over abonnementen

Heb je ook een druk gezinsleven en overweeg je een maaltijd box? Dan kan ik je De Krat van harte aanraden als aanvulling op je wekelijkse boodschappen. Je kunt De Krat vrijblijvend uitproberen of een abonnement nemen (geen opzegtermijn!). dat kan al vanaf 37 euro per krat.
Meer informatie over welke krat het beste bij je past, kun je vinden op de website van De Krat.

Ben je al een fervent De Krat-gebruiker of een andere maaltijd box gebruiker? Ik ben reuze benieuwd naar jouw ervaring. Deel je tips in een reactie hieronder!

***
Deze review is mogelijk gemaakt door De Krat
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.