Duurzaam slapen: een groot goed

Slapen is gezond en belangrijk, dat weten we allemaal ondertussen. Iedere dag verschijnt er wel een artikel waarin het verband tussen slapen en allerlei aandoeningen uit de doeken wordt gedaan. Wij hebben met een verhuizing, drukke banen en drie jonge kinderen onze nachtrust de afgelopen tijd in ieder geval hard nodig gehad. Dan is een lekker bed geen onnodige luxe. Iedereen die wel eens in een slecht bed in een hotel heeft geslapen kan dit zeker beamen. Maar ook bij het slapen is uiteraard aandacht voor duurzaamheid nodig. De mogelijkheid om het nieuwe, duurzaam dekbed en hoofdkussen van de HEMA de afgelopen tijd uit te proberen was dan ook van harte welkom.

De eerste indruk van het HEMA dekbed en kussen

De spullen zagen er netjes uit en niet van “gewone” niet gerecyclede materialen te onderscheiden. Het hoofdkussen en het dekbed hebben een vulling van 100% gerecyclede vezels afkomstig uit gebruikte (fris)drankflessen. Verder heeft het kussen heeft een tijk van biologisch percaline katoen (= zeer fijn geweven katoen dat meer vocht absorberend en slijtvast is). Het idee dat de materialen gemaakt zijn van gerecyclede plastic en biologisch katoen, geeft een goed gevoel.

Wat is rPET?

rPET is gerecycled materiaal afkomstig uit door de consument gebruikte en ingezamelde (fris)drankflessen. Consumentenafval, hoofdzakelijk bestaande uit PET-flessen en andere PET verpakkingen wordt via diverse kanalen ingezameld en door een streng gemonitord sorteer-, maal- en wasproces geleid. Vervolgens worden de flakes versmolten en tot vezels geblazen. Het gebruik van rPET zorgt voor een sterk verminderde CO2 voetafdruk (carbon footprint) en reductie van afval dat normaliter op de stortplaats belandt. rPET vormt daarmee, ook prijstechnisch, een zeer goed alternatief voor traditionele vullingen.

Testen van het dekbed…

Maar uiteraard is het vooral belangrijk dat we knus en warm kunnen slapen. De afgelopen maanden hebben we verschillende temperaturen meegemaakt. Extra handig is dat het dekbed in twee delen wordt aangeleverd, het 4 seizoenen dekbed bestaat uit een zomerdeel en een herfstdeel. Je kunt deze twee delen samenvoegen met drukknopen om een winterdekbed te vormen. En met twee lagen is  het inderdaad lekker warm. Ook handig om makkelijk een laag op te bergen als deze niet meer nodig is. Hiervoor kun je de aangeleverde hoes gebruiken.

…en het hoofdkussen

Ik vond het kussen hard genoeg. Een kussen mag van mij niet te zacht zijn, maar moet wel comfortabel liggen. Daar voldoet dit kussen prima aan.

De prijs voor een 4-seizoenen dekbed begint, afhankelijk van de afmeting, vanaf € 100,-  en een los hoofdkussen heb je al voor € 25,- De producten zijn in verschillende maten online en in de HEMA winkels te verkrijgen.

-Deze review is een samenwerking met HEMA-


Heb jij dit gerecyclede dekbed of kussen al geprobeerd? Deel je ervaring hieronder!

Author: Deniz

Projectleider | Maatschappelijk betrokken | Bosschenaar in hart en nieren | Serial criticaster ;-) | Voorliefde voor innovatie

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.