Feestjurk in een handomdraai!

Het opruimen van kasten verloopt altijd met dilemma’s. Weggeven, verkopen of toch houden? Eigenlijk is het een soort therapie. Je leert jezelf echt kennen.

Zelfreflectie: keep it, sell it or toss it?

Ik geloof dat ik mijzelf door de jaren heen wel aardig heb leren kennen. De laatste zes jaar probeer ik bewust te leven. Bij alles wat ik aanschaf, stel ik mezelf een aantal vragen:

– Waar geef ik mijn geld aan uit en waar niet?
– Wat kan ik zelf en wat kan ik niet?
– Welke producten gebruik ik en welke zal ik nooit meer aanschaffen, zelfs al zijn ze gratis?

Hierdoor weet ik welke kleding mij goed staat, ik weet hoeveel ik van alles nodig en ik weet welke aanbiedingen ik moet volgen en ik heb bijna nooit een miskoop.

Maar hoe komen al die spullen dan toch in mijn kast terecht? Je kent het vast wel, spullen die je niet weg wil doen, of wacht totdat ze weer in de mode komen. Maar geef het toe, sommige dingen zul je in de huidige staat nooit meer gebruiken.

galajurk-diy-duurzaamheidskompas-2

Een nieuw DIY-project is geboren

Een van die dingen is mijn verlovingsjurk. Deze jurk heb met heel veel liefde gedragen en de aanschaf was ook heel bijzonder. Mijn schoonmoeder en ik waren in een oogopslag verliefd op deze jurk. En nu, vier jaar later? Wat zal er met deze jurk gebeuren?

Die hoepels en al dat tule nemen zoveel plek in de kast in. De keuze is snel gemaakt. Weggeven of verkopen zijn geen opties, want hij is op maat gemaakt. En weggooien gaat sowieso niet gebeuren. Dan maar een DIY-project om een jurk te creëren die ik vaker kan dragen.

galajurk-diy-duurzaamheidskompas-3

Hergebruik is het nieuwe kopen

Met twee bruiloften in het vooruitzicht, heb ik besloten de jurk aan te pakken. Dit wordt mijn galajurk op de bruiloft van mijn neefje. Met een kritische blik heb ik de jurk bekeken.

Allereerst moet de hoepel eruit, om van deze jurk een galajurk te kunnen maken. Dit gaat gemakkelijk. Enne, natuurlijk gooi ik deze niet weg:-) Ik bewaar het in mijn DIY-kast met andere franje die ongetwijfeld een keer van pas zullen komen.

galajurk-diy-duurzaamheidskompas-4
OK, wat moet er gebeuren?

Door de vele lagen blijft de jurk nog steeds erg groot. Er moeten dus een aantal lagen uit. Vervolgens wil ik de jurk inkorten. Ik zal dezelfde schoenen aantrekken als bij met mijn verloving. Ik moet dus ongeveer 20 centimeter afknippen voor een comfortabele en mooie lengte. De afgeknipte stoffen bewaar ik ook.

De enige lagen die de jurk nu heeft zijn de tule, onderstof en voering.  De stof is net zo breed als de hoepel. Daarom besluit ik ook iets van wijdte in te nemen. Dit doe ik op een gedeelte dat niet zichtbaar is voor het oog.

galajurk-diy-duurzaamheidskompas

Resultaat: een nieuwe galajurk die perfect past!

Het fijne is dat de jurk hierdoor sluiker en minder gerimpeld valt. Als laatste knip ik ook de bandjes af. Deze zijn door de jaren heen verkleurd en waren ook gebroken.

galajurk-diy-duurzaamheidskompas-5
Jij hebt ook vast wel een jurk, broek of iets anders met zoveel emotionele waarde, dat je het niet weg wilt doen, maar het ondertussen zonde vindt van alle ruimte die het inneemt. Probeer er iets leuk en bruikbaars van te maken. Zo creëer je niet alleen een nieuwe look voor bijvoorbeeld de feestdagen, maar ook nieuwe herinneringen! Enne, vergeet niet om je eigen DIY-project te delen op onze FB pagina!

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl (Güler Otur)

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.