Pittige rode linzensoep

Een tijdje terug liep ik voorbij een boekwinkel in Rosmalen. Ze hadden buiten een rek vol kook- en dieetboeken staan. Alles mocht weg met 50% korting. Nieuwe boeken, altijd leuk 🙂
Ik heb onder meer het F2 Dieetboek gekocht, puur uit nieuwsgierigheid. Een dieet waar ik nog nooit eerder van heb gehoord. Daar meer over in een volgende blog. Er staan ook recepten in het boek, waaronder een rode linzensoep.

Nou is de linzensoep een bekende klassieker uit de Turkse keuken. Hieronder mijn pittige versie voor de sombere winterdagen.

linzensoep-recept-duurzaamheidskompas-kerime-kilic

Bereidingstijd: 60 minuten

Porties: 6-8

Benodigdheden: Pan, staafmixer

Ingrediënten:

1 grote ui

2 middelgrote wortelen

1 el plantaardige olie

200 gr rode linzen

1 rode paprika

1 volle eetlepel Turkse tomatenpuree (pittig)

1-1,5 liter water (afhankelijk van de gewenste structuur van de soep)

gemalen zwarte peper, komijn, kurkuma, gedroogde munt en zout

linzensoep-recept-duurzaamheidskompas-kerime-kilic

Bereidingswijze

Pel de ui, schrap de wortelen, ontpit de paprika en snijd ze in grove stukken. De grootte is niet belangrijk, omdat de soep wordt gepureerd.
Verhit de olie in de pan en fruit de uien, wortelen en paprika ongeveer 5 minuten op middelhoge vuur.

Voeg de pittige tomatenpuree en kruiden toe en roer alles nog ongeveer 1 minuut lang. Voeg nu de linzen en water toe. Je kunt in plaats van water ook bouillon gebruiken. Bouillon geeft de soep een rijkere smaak.

Breng het geheel aan de kook, en laat ongeveer 30 minuten garen op een laag vuurtje totdat de linzen zacht zijn. Pureer vervolgens de soep in de pan met een staafmixer. Je soep is nu klaar om van te genieten!

linzensoep-recept-duurzaamheidskompas-kerime-kilic

Kooktip

Ik vries mijn soepen vaak in, super handig als je een keer laat van werk komt of je hebt geen zin om in de keuken te staan. Soepen die ik invries maak ik vaak wat dikker zodat ik er bij het opwarmen (direct uit de vriezer) er nog wat water aan kan toevoegen. Dit soort pittige soepen geven vaak ook verlichting tijdens verkoudheid.

Lees tip:  Zelf een moestuin omheining maken

Kerime Kilic is eigenaar van cateringbedrijf Duurzaam Enfez i.o. De komende tijd geeft ze energizing recepten vrij speciaal voor Duurzaamheidskompas.nl!
Zie ook haar andere recepten.

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl

Author: Kerime

Enfez i.o. |Food lover & Food blogger | Traditie met hedendaags tintje | Ambitieus | Nieuwsgierig naar 1001 dingen | Ras optimist

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.