Tafelzuur maken van verse rode en gele bieten

Langer genieten van de oogst uit je eigen moestuin? Het maken van tafelzuur door groenten in te leggen/in te maken, is een goed voorbeeld van wat je kunt doen om de houdbaarheid van groenten te verlengen. Evenals het maken van bijvoorbeeld basis tomatensaus met pepers (een leuke DIY voor een andere keer šŸ˜‰ ) of het maken van compote/siroop.

Ook ik heb een bescheiden moestuin. Helaas is de opbrengst dit jaar minder dan voorgaande jaren. Ik denk dat het wispelturige weer er iets mee te maken heeft gehad.

Omdat ik erg fan ben van tafelzuur en de kant-en-klare varianten in de winkel soms te zoet of juist te zout vind, heb ik besloten om zelf bieten in te maken. Het inmaken van groenten is voor mij een beetje experimenteren met wat ik lekker vind. Het recept dat ik met je wil delen is dan ook absoluut niet in beton gegoten en dient als een basis. Varieer naar eigen inzicht zou ik zeggen!

Er is trouwens wel degelijk verschil tussen inmaken van groenten en fermenteren. Mocht je je erin willen verdiepen: dit is het verschil tussen tafelzuur en gefermenteerde groenten.

Ingrediƫnten:

1 kilo rode bieten
1 kilo gele bieten
Enkele tenen knoflook
Een eetlepel gedroogde kikkererwten
Druivenazijn
Himalaya zout
Suiker (naar wens)
JalapeƱo peper (naar wens)

Bereiding

Allereerst was je de verse bieten en schil je deze vervolgens. Gebruik hiervoor handschoenen als je dat prettiger vindt en geen ‘rode handen en nagels’ wilt. Na het schillen snijd je de bieten in vier of acht parten. Laat intussen een ruime pan met water koken. Doe de bieten (eventueel apart op kleur als je niet alles rood/roze wilt hebben) in het water en laat ze ongeveer 3-5 minuten koken. Houd je niet van knapperig, dan kun je de bieten ook langer (10-12 minuten) koken.

Nadat je de gekookte bieten uit het water hebt gehaald, verdeel je enkele kikkererwten en een teen knoflook (doormidden gesneden voor een intenser effect) in een pot van ongeveer 400/500 ml. Daarna doe je er stukken biet en naar wens een hete peper bij. Zorg ervoor dat de pot goed gevuld is en druk de bieten tegen elkaar aan.

Nadat je hiermee klaar bent, giet je ongeveer een halve koffiekop (circa 75ml) druivenazijn bij in de pot. Je vult de azijn aan met het kookvocht van de bieten, totdat alles goed onder staat. Het is belangrijk dat er geen bieten uitsteken. Anders loop je het risico dat de groenten gaan bederven.

Staat de pot vol? Doe er dan twee theelepels gestampte Himalaya zout bij. Ik heb een grootverpakking voor gestampte zout gekocht bij de Turkse toko. Doe er vervolgens een halve theelepel suiker bij. Schroef de dop goed dicht en laat even afkoelen op het aanrecht. Wanneer genoeg afgekoeld, kun je de pot in de koelkast bewaren. Na twee tot vier dagen is de tafelzuur van verse gele en rode bieten klaar om te serveren!

Heerlijk als alternatieve salade of in plakjes in een vegaburger.

Tip 1: check het zout/zuur gehalte van het vocht, zodat je zeker weet dat de verhoudingen kloppen. Te weinig azijn of zout? Doe er dan mondjesmaat wat meer bij voor een goede smaakbalans.

Tip 2: gooi het overgebleven vocht niet weg nadat de bieten op zijn. Als je het in de koelkast blijft bewaren, kun je het gebruiken om opnieuw groenten in te maken. Of gebruik het als dressing voor je salade!

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariƫr | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.