De winnaar van de winactie Kiek je Kliek is geworden Michel Rekers, een toegewijde sous-chef die al 25 jaar werkzaam is in zorgcentrum De Nieuwe Marke in Bergen, Noord-Holland.
Michel maakt zich vooral sterk om kwetsbare mensen in verzorgingshuizen weer aan de verse maaltijden te krijgen, zodat deze ouderen meer voedingstoffen binnen krijgen én kunnen genieten van eten. Of zoals Michel dat zelf zo mooi verwoordt “Het eten moet een feestje zijn!”
Winactie ‘Kiek je Kliek’
De reden dat Michel heeft meegedaan aan de winactie Kiek je Kliek is om dat hij faliekant tegen verspilling is. “Het is zo makkelijk om iets wat over is weg te gooien. Maar het gaat juist om de uitdaging om er iets anders van te maken.”
Kliekjes koken
Michel goochelt continu met voedsel in het dagelijks leven. Zo maakt hij van gestoofde zalmfilet resten, een lekkere zalmsalade voor op de boterham of gebruikt hij de overgebleven speklapjes voor een exotische Babi Pangang.
Kliekjes Kookboek in de pijplijn?
Een droom van Michel is om een kookboek te schrijven. Gezien zijn creativiteit en kundigheid als kok, hebben wij geen enkele twijfel dat hij dat ook ooit gaat waarmaken! Als winnaar van de winactie, heeft Michel Rekers van Duurzaamheidskompas.nl en Kliek en Co een pakketje lekkers gekregen. Nogmaals van harte Michel!
Van erwtensoep naar kroket
Graag delen wij het winnend kiekjes recept van Michel. Van overgebleven erwtensoep, maakt hij ewrtensoep kroketten die je thuis zeker wilt uitproberen! Hieronder zowel een speciaal voor Duurzaamheidskompas.nl aangepaste, vegetarische erwtensoep recept, als wel de bereidingswijze van de creatieve erwtensoep kroketten met zelfgemaakte mosterd-mayonaise. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor 3 liter erwtensoep
– 750 gram spliterwten
– 1 (vegetarische) rookworst (optioneel)
– 100 gram gebakken tofu (optioneel)
– 1 winterwortel in blokjes gesneden
– 1 ui gesnipperd
– 1 dikke prei in ringen gesneden
– 1 knolselderij in blokjes gesneden
– 2 eetlepels selderij
– Lavas, kruidnagel en laurier, allen 1 theelepel
– Peper en zout naar smaak
– 3 liter (zelf getrokken) groentebouillon
Bereidingswijze
Zet de erwten op met de bouillon. Voeg de kruidnagel, laurier en lavas toe en breng aan de kook. Voeg ondertussen de gesneden groente toe na circa een uur. Voeg nu de in plakjes gesneden rookworst toe. Laat de soep nog 15 minuten doorkoken en voeg als laatste de selderij toe.
Voor een finishing touch kun je gebakken tofu over de snert strooien. Serveer met roggebrood.
Ingrediënten erwtensoep-kroket
– 1 liter erwtensoep
– 1 kleine ui gesnipperd
– 100 gram (room)boter
– 100 gram bloem
– agar-agar, 4 gram geconcentreerd poeder of 8 gram in reep- of vlokken-vorm (vervanging 10 gram gelatine)
– 2 eieren
– paneermeel
Bereidingswijze
Fruit de ui in boter, voeg de bloem toe en laat dit gaar worden.
Week de agar-agar (of gelatine), voeg vervolgens de erwtensoep toe en breng aan de kook. Laat afkoelen en vorm er kleine kroketjes van. Haal ze door de bloem, losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. Dat laatste kun je uiteraard ook zelf maken van oud brood.
Laat de kroketjes circa 2 uur rusten en bereid in de tussentijd de saus voor. Tot slot, frituur je de kroketjes tot ze goudbruin zijn.
Ingrediënten mosterdmayonaise
– 200 ml mayonaise
– 6 eetlepels grove mosterd
– 3 bosuitjes in ringetjes
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten met elkaar voor een lekker sausje bij de kroket. Eet smakelijk!
Heb je de smaak te pakken?
Lijkt het je leuk om vaker de uitdaging aan te gaan om geen voedsel te verspillen? Schrijf je dan in voor de komende challenge bij Kliek en Co en ontvang tips en trucs om je voedselverspilling te reduceren tot nul!
Onze food blogger Kerime doet al mee met de challenge van januari 2015.
Vergeet ons niet te volgen op Social Media of je aan te melden voor onze nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste eco winacties!
***
Afbeeldingen: Michel Rekers, served.nl (profielfoto)