Vegetarische linzen taart

Rode linzen, my favorite! Linzen hebben een milde smaak en met de juiste kruiden krijg je een heerlijk gerecht. Je kunt er van alles mee maken. Soep, salade en… mijn nummer één is vegetarische balletjes van linzen en bulgur. Het recept hieronder is een variatie met cakevorm. 

Dit gerecht staat voornamelijk op het menu als lunch of tapas. Heb je in het weekend familie of vrienden over de vloer èn de intentie om gezellig lang te tafelen? Dan is het een uitstekende keuze.

Voor dit recept gebruik ik een glas als maatbeker.

Mercimekli-kofte-linzen-bulgur-taart-vegetarisch-duurzaamheidskompas

Aantal personen: 4-6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten (+ uur in de koelkast)

Ingrediënten:
2 volle glazen rode linzen
1 glas fijne bulgur
2 uien
2 eetlepel pittige salça (Turkse paprikapuree, indien je niet van pittig houdt kun je de milde versie gebruiken)
1 bos Peterselie
1 bos lente uitjes
1 citroen
1 theelepel zout
1 theelepel rode peper
zonnebloemolie

Bereiding

Was de linzen grondig en breng ze aan de kook in een pan met water. De hoeveelheid water in de pan dient 5 cm boven de linzen uit te komen. Zodra de linzen gaar zijn, zet je het vuur uit en voeg je de bulgur toe. Laat de linzen en bulgur met de deksel op de pan koud worden. Zo stoom je als het ware de bulgur gaar.

Snijd vervolgens de uien fijn en bak ze in twee eetlepels zonnebloemolie. Zodra de uien zacht en glazig zijn voeg je de pittige salça toe. Al roerend bak je dit mengsel nog ongeveer 5 minuten door. Naderhand voeg je het mengsel, de fijngesneden lente uitjes, fijngesneden peterselie, citroensap, zout en rode peper poeder toe aan de afgekoelde linzen en bulgur.

Lees tip:  Vermicelli-groenten soep

Meng alle ingrediënten totdat je een soepele, soort deegachtige substantie hebt. Doe dit mengsel vervolgens in een cakevorm, dek het af met folie en zet het voor 1 uur in de koelkast.

Eenmaal afgekoeld kun je de linzen-bulgur taart op een platte bord omkiepen en aansnijden. Bij dit gerecht past een frisse groene salade uitstekend!

Tip: In Turkije heet dit gerecht Mercimekli köfte. Men gebruikt geen cakevorm, maar vormt ovale balletjes (zoals bij een Turkse gehaktbal / köfte). Zo kun je de Mercimekli köfte wikkelen in een blad sla naar keuze.

1-Mercimekli-kofte-linzen-bulgur-taart-vegetarisch-duurzaamheidskompas

Afiyet olsun! (Eet smakelijk)

Author: Kerime

Enfez i.o. |Food lover & Food blogger | Traditie met hedendaags tintje | Ambitieus | Nieuwsgierig naar 1001 dingen | Ras optimist

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.