Rode paprika eet ik als snack, in salades, sauzen, soepen, wraps en in roerbakgerechten. Deze groente, die in verschillende kleuren en vormen te krijgen is, wordt in veel buitenlandse keukens gebruikt. Maar ook in de Nederlandse kassen wordt van april tot november paprika geteeld. Rode paprika bevat veel voedingsstoffen en is een rijk aan Vitamine C. De zogenaamde vruchtgroente is dus erg gezond. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn zoontje net zoveel van deze vezelrijke groente kan genieten als zijn moeder.
Babyrecept van gevulde paprika bereid als risotto
De eerste keer dat ik paprika voor mijn zoontje wilde bereiden, heb ik een gerecht gemaakt dat we zelf vaak eten. Gevulde rode paprika is een traditioneel gerecht uit de Mediterrane keuken. Per streek kunnen kruiden en vulling verschillen.
In dit gerecht worden de paprika’s niet gevuld, omdat dit voor baby’s moeilijk te eten is. Om mijn zoontje te laten wennen heb ik de zelfde ingrediënten (exclusief zout, peper en tomatenpuree) gebruikt als in mijn originele recept waarin de paprika’s wel gevuld worden.
Wat heb ik gebruikt?
halve paprika
2 handjes risotto rijst
1 geraspte tomaat of 3 cherry tomaatjes (vanaf 9 maanden)
halve theelepel gedroogde munt
snufje gedroogde dille / 1 takje verse dille
1 takje verse peterselie
halve eetlepel olijfolie
Bereiding
Nadat we onze handen gewassen hebben doen we de gewassen risotto rijst in een klein pannetje. De rode paprika wordt gewassen, de zaadlijsten worden verwijderd en rest van de paprika wordt gesneden. De grootte van de stukjes is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Omdat ik voor een elf maanden jonge baby kook, snij ik de paprika in hapklare stukjes. Indien je het geheel wilt gaan pureren, kunnen dit grotere stukken zijn.
De tomaat wordt geraspt en voeg je toe aan de paprika en rijst. Als je cherrytomaatjes gebruikt kan j deze halveren. De velletjes kunnen aan het eind met een vorkje uit het gerecht gehaald worden. Ook de kruiden doe je in het pannetje. Gebruik vooral kruiden waar je zelf vaak mee kookt, maar pas op met scherpe kruiden als peper.
Voeg 250 ml kokend water toe en zet het pannetje met gesloten deksel op laag vuur. Laat het geheel ongeveer 30 minuten droogkoken. Let hierbij op dat de rijst goed zacht is en het liefst niet te droog. Als je er voor kiest om te pureren doe je er nog wat water bij. Je maakt het gerecht af met een halve eetlepel olijfolie.
Variatie-tip
Wij eten graag yoghurt bij dit gerecht. Ook mijn zoontje is inmiddels gewend aan deze combinatie. Laat me vooral weten wat jouw baby ervan vindt 🙂
***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl (Güler Otur )
Op zoek naar een plasticvrije alternatief voor bijvoorbeeld ontbijtschalen? Deze set van twee kokosnootschalen van Chinchilla zijn 100% natuurlijk!