CrowdFarming: rechtstreeks van de boer

Over het algemeen ben ik niet zo gecharmeerd van gesponsorde social media posts op bijvoorbeeld Facebook. Maar zo nu en dan stuit ik op basis van mijn interesse tóch op een interessant bericht, zoals laatst over crowdfarming.

Ik ben al bekend met crowdfunding en crowdsourcing, maar crowdfarming is voor mij nieuw.

Milieubewust boeren een klik van je verwijderd

Na een klik op de knop kom ik op de website van CrowdFarming met een reeks aan ‘internationale farmers’ die op biologische wijze gewassen telen en bijen/dieren verzorgen. Mijn aandacht is gewekt.

Er zijn op de website twee manieren hoe je deze boeren kunt aanmoedigen door te gaan met het goede, duurzame, milieuvriendelijke werk dat ze doen. Je kunt een boom, stuk land, dier of bijenkast adopteren of je kunt eenmalig een speciaal samengestelde box kopen. Allebei leuk; je plukt letterlijk de vruchten van je steun aan de boeren!

Mijn ervaring met CrowdFarming

Toen ik zag dat ik biologische citroenen in bulk kon bestellen, was de keuze voor mij snel gemaakt. Wij gebruiken als gezin veel citroenen. Schijfje citroen in de thee. Citroensap als salade dressing, citroensap en -schijfjes voor huisgemaakte limonade en citroenrasp voor mijn befaamde geglazuurde citroencake (recept volgt binnenkort 😊)

Ik kon een doos van 3 of 6 kilo aanschaffen. In de omschrijving wordt me vertelt dat de citroenen pas geplukt worden op het moment dat ze verstuurd gaan worden. Dus niet eerst een week in de koeling komen te liggen, maar direct op de post in een zo vers mogelijke staat.

Afweging online shoppen versus biologisch en fairtrade

Ik weet dat online shoppen soms onder vuur staat door het vele bezorgen (en dus de CO2 uitstoot) wat ermee gepaard gaat. Laatst kreeg ik nog een bericht van een bezorgde lezer; al die uitstoot kon toch nooit goed zijn? Terechte zorgen, gezien de klimaatverandering die steeds beter voelbaar wordt. In dit scenario gaan we wel uit van vervuilende transport. Terwijl gelukkig steeds vaker ook CO2 neutraal bezorgd wordt in bijvoorbeeld elektrische bestelbussen of via fietskoeriers.

Lees tip:  5 Tips voor een groen en gezond kantoorleven

De voordelen van crowdfarming op een rij

De biologische citroenen die ik bij de super koop zijn per twee verpakt in een plastic netje. Met die twee citroenen kan ik het niet lang doen. Daar tegenover kan ik via CrowdFarming 6 kilo citroenen bestellen die enkele weken houdbaar zijn, netjes plasticvrij verzonden worden in recyclebaar karton en het normaliter niet zouden halen omdat ze er niet ‘volgens de norm’ uitzien. Allebei de citroenen, dus ook die van de super, komen trouwens uit Spanje of een ander warm land. Logisch ook, citrusvruchten groeien niet overal.

Door mijn aankoop, stimuleer ik een lokale boer om zijn land duurzaam te (blijven) bewerken, geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en halen we samen de ‘tussenhandel’ eruit, zodat hij/zij meer kan overhouden om zijn werk goed te kunnen doen en er goed van te leven.

Overigens is het gebruik van seizoensproducten of lokale producten nog steeds van groot belang om de lokale ondernemers te steunen en onze voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen. Maar voor gewassen die niet groeien op Nederlandse landbouwgrond, biedt CrowdFarming wat mij betreft een goed alternatief. Liever een verse citroen met oog voor mens en milieu, dan één waarvan de sap of vrucht is verpakt in plastic en de prijs een paar keer over de kop gaat ten behoeve van anderen dan de boer.

Conclusie

Ik ben in ieder geval erg te spreken over de snelheid, versheid en over het feit dat de geleverde vruchten zijn geteeld met respect voor onze aarde. Daarnaast bespaart het kopen in bulk mij een hoop ritjes naar de supermarkt en/of onnodige verpakkingen. Crowdfarming geeft een positief gevoel; bijdragen aan een goed doel terwijl je boodschappen doet!

Hoe denk jij over crowdfarming? Zou je wel wel/niet overwegen en waarom? Deel in een reactie hieronder.

Deze review is niet gesponsord.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

8 Comments

  1. Dag Tamara,

    Dank voor je reactie.
    Zelf bestelde ik de afgelopen twee keren via de app van CrowdFarming en dat ging goed qua communicatie.
    Tot nu toe Citroenen, avocado’s, tomaten, druiven en perziken besteld. Behalve bij de tomaten kwam alles prima in orde aan en was het heerlijk smaakvol.
    Misschien nog een kans geven?

    Groene groet,
    Nur

  2. Super goed idee!
    Ik vind alleen de communicatie heel slecht. Het contactformulier op de site doet het niet. Ik heb een mail ontvangen dat ik mijn bestelling moet verplaatsen naar september ipv oktober, maar kan niet voor oktober invoeren.
    Ik ben dus nog niet overtuigd.

    Groet, Tamara

  3. Ik was sceptisch maar had een doos sinaasappels en citroenen besteld om te proberen. Bij bezorgen was blijkbaar de bodem van de doos opengebarsten, ik kreeg met een dag vertraging een grote doos waar maar 2,5 van de beloofde 6kg in zat, dichtgetaped met DHL tape. Van het verschil in versheid en smaak merkte ik niet veel. Al met al zag ik geen enkel voordeel ten opzichte van biologische alternatieven bij de supermarkt of natuurwinkel. Minstens zo duur, nauwelijks of niet verser/lekkerder, langer wachten, en meer CO2 door de pakketbezorging.

    Alles wat ik bij NL boeren haal is (veel) goedkoper dan in de winkel. Moeilijk te geloven dat mijn spaanse boer echt per kg kreeg wat ik betaalde. De enige verklaring die ik kan bedenken voor de hoge prijzen van crowdfarming is dat ze een redelijk efficiënte keten vervangen door een inefficiënte, en niet een hele goede.

    Positieve feedback: ik kreeg de sinaasappels die niet aangekomen waren snel vergoed door crowdfarming. Vraag me dan wel af wie daar voor opdraaide – Crowdfarming of mijn spaanse boer?

  4. Hoi Francine,

    Dank voor je bericht. jammer dat je er een minder fijne ervaring mee hebt. Is dit met Crowdfarming of een andere organisatie?
    Zelf heb ik geen boom geadopteerd. Ik bestel geregeld seizoensgebonden groenten of fruit.
    Tot nu toe ging dat goed. Een keer zijn de producten beschadigd aangekomen. Daarvoor ben zowel ik als de boer gecompenseerd door Crowdfarming.

    Groeten,
    Nur

  5. Ik geloof er niet meer in. Product goed maar wil je de farm bezoeken: niet welkom en je adopteert een boom. Die kan wel 120kg leveren maar jij mag maar 40kg bestellen. Kassa voor de crowd farming oplichters

  6. Fantastische citroenen , dankbaar voor de farmers deze keer Renata en Angelo die al lang het land , PachaMama bewerken . Ik heb me laten vertellen door kookexperts dat siciliaanse citroenen , de beste van de wereld zijn .
    Mijn familie en vrienden willen graag afnemen daarom bestel ik een flinke hoeveelheid .
    Citroenen kunnen gezien worden als een natuurlijke antibiotica .
    Van Chilenen heb ik geleerd dat ze helpen tegen keelpijn . Halve citroen persen een klein beetje zout en een klein beetje water en gorgelen !

  7. Leuk Jacqueline,

    Laat ons vooral weten wat je ervan vindt mocht je het uitproberen.

    Groene groet,
    Nur

  8. Ik zou het zeker overwegen. Ik ga me hier eens wat meer in verdiepen. Klinkt heel positief.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.