CrowdFarming: rechtstreeks van de boer

Over het algemeen ben ik niet zo gecharmeerd van gesponsorde social media posts op bijvoorbeeld Facebook. Maar zo nu en dan stuit ik op basis van mijn interesse tóch op een interessant bericht, zoals laatst over crowdfarming.

Ik ben al bekend met crowdfunding en crowdsourcing, maar crowdfarming is voor mij nieuw.

Milieubewust boeren een klik van je verwijderd

Na een klik op de knop kom ik op de website van CrowdFarming met een reeks aan ‘internationale farmers’ die op biologische wijze gewassen telen en bijen/dieren verzorgen. Mijn aandacht is gewekt.

Er zijn op de website twee manieren hoe je deze boeren kunt aanmoedigen door te gaan met het goede, duurzame, milieuvriendelijke werk dat ze doen. Je kunt een boom, stuk land, dier of bijenkast adopteren of je kunt eenmalig een speciaal samengestelde box kopen. Allebei leuk; je plukt letterlijk de vruchten van je steun aan de boeren!

Mijn ervaring met CrowdFarming

Toen ik zag dat ik biologische citroenen in bulk kon bestellen, was de keuze voor mij snel gemaakt. Wij gebruiken als gezin veel citroenen. Schijfje citroen in de thee. Citroensap als salade dressing, citroensap en -schijfjes voor huisgemaakte limonade en citroenrasp voor mijn befaamde geglazuurde citroencake (recept volgt binnenkort 😊)

Ik kon een doos van 3 of 6 kilo aanschaffen. In de omschrijving wordt me vertelt dat de citroenen pas geplukt worden op het moment dat ze verstuurd gaan worden. Dus niet eerst een week in de koeling komen te liggen, maar direct op de post in een zo vers mogelijke staat.

Afweging online shoppen versus biologisch en fairtrade

Ik weet dat online shoppen soms onder vuur staat door het vele bezorgen (en dus de CO2 uitstoot) wat ermee gepaard gaat. Laatst kreeg ik nog een bericht van een bezorgde lezer; al die uitstoot kon toch nooit goed zijn? Terechte zorgen, gezien de klimaatverandering die steeds beter voelbaar wordt. In dit scenario gaan we wel uit van vervuilende transport. Terwijl gelukkig steeds vaker ook CO2 neutraal bezorgd wordt in bijvoorbeeld elektrische bestelbussen of via fietskoeriers.

De voordelen van crowdfarming op een rij

De biologische citroenen die ik bij de super koop zijn per twee verpakt in een plastic netje. Met die twee citroenen kan ik het niet lang doen. Daar tegenover kan ik via CrowdFarming 6 kilo citroenen bestellen die enkele weken houdbaar zijn, netjes plasticvrij verzonden worden in recyclebaar karton en het normaliter niet zouden halen omdat ze er niet ‘volgens de norm’ uitzien. Allebei de citroenen, dus ook die van de super, komen trouwens uit Spanje of een ander warm land. Logisch ook, citrusvruchten groeien niet overal.

Door mijn aankoop, stimuleer ik een lokale boer om zijn land duurzaam te (blijven) bewerken, geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en halen we samen de ‘tussenhandel’ eruit, zodat hij/zij meer kan overhouden om zijn werk goed te kunnen doen en er goed van te leven.

Overigens is het gebruik van seizoensproducten of lokale producten nog steeds van groot belang om de lokale ondernemers te steunen en onze voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen. Maar voor gewassen die niet groeien op Nederlandse landbouwgrond, biedt CrowdFarming wat mij betreft een goed alternatief. Liever een verse citroen met oog voor mens en milieu, dan één waarvan de sap of vrucht is verpakt in plastic en de prijs een paar keer over de kop gaat ten behoeve van anderen dan de boer.

Conclusie

Ik ben in ieder geval erg te spreken over de snelheid, versheid en over het feit dat de geleverde vruchten zijn geteeld met respect voor onze aarde. Daarnaast bespaart het kopen in bulk mij een hoop ritjes naar de supermarkt en/of onnodige verpakkingen. Crowdfarming geeft een positief gevoel; bijdragen aan een goed doel terwijl je boodschappen doet!

Hoe denk jij over crowdfarming? Zou je wel wel/niet overwegen en waarom? Deel in een reactie hieronder.

Deze review is niet gesponsord.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Leuk Jacqueline,

    Laat ons vooral weten wat je ervan vindt mocht je het uitproberen.

    Groene groet,
    Nur

  2. Ik zou het zeker overwegen. Ik ga me hier eens wat meer in verdiepen. Klinkt heel positief.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.