Aquatina

Ze groeien als paddenstoelen uit de grond: de herbruikbare, duurzame waterflessen. Je komt iedere dag een nieuw model tegen. Er wordt geclaimd dat allen fijn in gebruik zijn en lief voor het milieu.

Voor mij werd het steeds moeilijker om als consument een keuze te maken tussen al deze flessen. Een klassiek geval van door de bomen het bos niet meer zien dus. Daarom heb ik voor Duurzaamheidskompas.nl enkele bekende merken op een rijtje gezet en deze onder meer getest op vormgeving, gebruikersgemak, smaakbeleving en prijsklasse.

Om een goed beeld te krijgen wat een fles wel kan en wat eventuele zwaktes (kunnen) zijn, zal ik elke fles meerdere dagen achtereen testen. Op deze manier verwacht ik een betrouwbare review te geven en uiteindelijk een vergelijking te kunnen trekken tussen de diverse flessen.

DGWT_D1_Duurzaamheidskompas.nl

Testobject 1: Aquatina

Mijn eerste testobject is de Aquatina, naar men zegt, het eerste opvouwbare waterfles. De Aquatina heeft in eerste oogopslag een speelse vormgeving in de kleurkeuzes transparant, blauw en felroze. Anders dan de meeste flessen, heeft Aquatina een brede hals en schroefdop. Deze fles kan volgens de gebruikersaanwijzing gewoon in de vaatwasser gewassen worden en is voor de rest gemaakt van BPA en PET-vrij en recyclebaar plastic (nummer 4). De Aquatina wordt geproduceerd in Groot Brittannië, waardoor CO2 uitstoot bij het transporteren relatief minder is. De Aquatina is in Nederland (online) onder meer verkrijgbaar bij BespaarBazaar*.

Mijn ervaring

Toen ik de Aquatina voor het eerst in handen kreeg, dacht ik ‘wat licht’. De fles weegt in lege staat namelijk amper iets. De fles oogt in eerste instantie wat goedkoop en fragiel, maar naarmate ik de Aquatina gebruikte, raakte ik steeds meer gewend. Vooral door de vormgeving, die in eerste instantie dient om de fles als een accordeon op te vouwen, ligt de fles fijn en stevig in de hand. Helemaal uitgevouwen kan er 500 ml water in. Na gebruik is de Aquatina opvouwbaar tot bijna 1/3 van zijn originele afmetingen en neemt dus bijzonder weinig ruimte in beslag. Ik kan me erg goed voorstellen, dat deze fles veelvuldig ingezet wordt als drinkbeker voor schoolgaande kinderen en jongeren.

Lees tip:  Lifebottle

Smaakbeleving en gebruikersgemak

Wat ik wat minder positief vind, is de geur van de fles. Er hangt een bekende, plastic geur aan vooral de binnenkant. De eerste dag of twee tast die geur helaas ook de smaak van het water aan. Je krijgt een plastic-smaakje wat geen fijne smaakbeleving geeft. Maar de geur ebt redelijk goed weg. Na een paar dagen proef je er amper meer iets van.

Ik heb de Aquatina ook in de vaatwasser gedaan, om te kijken of dit invloed heeft op de kwaliteit. Ik moet zeggen dat de brede hals er voor zorgt dat de fles heel schoon uit het apparaat komt. Maar na deze test vond ik de schroefdop wel aan de stroeve kant.

Aquatina: Hot of Not?

Op de vraag of ik deze fles zou aanschaffen? Als ik weinig ruimte in mijn tas heb; een lichtgewicht fles zoek; een handige, onbreekbare drinkfles wil voor mijn kind; een duurzame en veilige, doch betaalbare fles zoek, dan zou ik de Aquatina zeker aanschaffen en ook aanraden. Deze fles heeft mijn vooroordelen aan het begin van de test zeker weggenomen, vooral dankzij de gebruikersvriendelijke vormgeving en vederlicht gewicht.

Voor 6,50 EUR kun je de trotse eigenaar worden van een vrolijke Aquatina. Deze flessen zijn te koop bij BespaarBazaar*.

Benieuwd naar mijn volgende review van De Grote Waterflessen Test op Duurzaamheidskompas.nl? Haak in op @GroeneKlets op Twitter met hashtag #Degrotewaterflessentest. Ik ben erg geinteresseerd naar ervaringen van anderen met deze en andere herbruikbare waterflessen.

Duurzaamheidskompas.nl kun je ook volgen en liken via Facebook.

Lees tip:  Ohyo

* De Grote Waterflessentest wordt mede mogelijk gemaakt door BespaarBazaar, Green Jump en OneforOne

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

4 Comments

 1. Dag Evelien,

  Dank voor je reactie op DK. Echt rot dat de flessen zijn gaan lekken. Waar had je ze vandaan? Heb je het nog teruggekoppeld aan de verkopende partij? Zelf heb ik 2 keer een Aquatina gekocht/gebruikt zonder problemen.
  Als je op zoek bent naar handzame flessen die je gemakkelijk kunt meenemen, kun je ook een Vapur overwegen. Zie een aantal reviews over Vapur onder Reviews>>Waterflessen svp. Dit zijn opvouwbare ‘anti-bottle’s in diverse formaten.

  Duurzame groet!
  Nur

 2. Ondanks dat de vorige reacties begin dit jaar gepost zijn, wil ik graag reageren op de vraag of de flesjes lekken.
  Ik heb 2 flesjes gekocht, echter totaal niet tevreden over de kwaliteit. Beide flesjes waren binnen 1 maand stuk. Althans, beide flesjes lekten in mijn tas. Ik heb ze niet in de vaatwasser gehad en ben er ook niet lomp mee omgegaan. Jammer, want het idee dat de flesjes weinig ruimte in beslag namen spraken mij zeer aan. Kortom; wat mij betreft een miskoop.

 3. Dag Greenbabe,

  De genoemde gebreken op die Engelse sites, heb ik niet meegemaakt. Maar wel opvallend dat je dat aantal keren bent tegengekomen op het net.

  Ik heb de Ohyo (voorheen Aquatina) ook veelvuldig in mijn tas meegenomen, zonder lekken. En het uitvouwen van de fles ging bij mij juist in het begin wat stroever ipv soepel. Maar ik kan mij voorstellen dat de fles wellicht na een tijdje kan verslijten door het relatief buigzame en zachte plastic soort.

  Wat ik er zelf vooral handig aan vind, is dat Ohyo de eerste fles is met een brede drinkopening en grote dop die ik ben tegengekomen.

  Tot slot, erg dank voor je reactie. Wellicht kun je ook enkele van de genoemde Engelse recensies linken aan deze post, zodat anderen ook een weloverwogen beslissing kunnen nemen als het gaat om herbruikbare waterflessen.

  Een heel fijne 2013 toegewenst!

 4. op andere sites lees ik overal dat de aquatina lekt (engelse gebruikers via amazon). En dat de fles heel makkelijk weer ‘uitvouwt’, als je hem klein hebt gemaakt. Is jou dat niet opgevallen? Of is het product inmiddels ‘vernieuwd’?
  Ik ben benieuwd naar andermans ervaringen, want het idee van de fles vind ik erg handig. Maar als die dop niet goed werkt, is het natuurlijk waardeloos…

Trackbacks/Pingbacks

 1. De Grote Waterflessen Test: Ohyo | Duurzaamheidskompas - [...] eerste dat mij opviel (buiten de kleur groen) was de gelijkenissen met de Aquatina opvouwbare waterfles. Dit kan wel…

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.