Duurzaam schoonmaken met hervulbare schoonmaakproducten

Daar is-ie weer: de grote voorjaarsschoonmaak! Even tijd maken voor alle hoeken en gaten waar je normaal niet komt met de mop of doek. Maar hoe zorg je er nou voor dat je de voorjaarsschoonmaak zo duurzaam mogelijk aanpakt? Simpel: je kiest voor schoonmaakproducten op natuurlijke basis, die biologisch afbreekbaar zijn en het liefst ook in een hervulbare verpakking zitten. Wij zetten een aantal opvallende merken voor je op een rij.

1. Zo Schoon

Ben je er zo eentje van ‘het oog wil ook wat’? Dan kijk je waarschijnlijk niet alleen naar de schoonmaakkracht van een product, maar wil je ook dat de verpakking er een beetje leuk uitziet. Dan ben je aan het juiste adres bij Zo Schoon! Wij mochten een uitgebreide set testen met hervulbare sprayflacons en biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. De sprayflacons van Zo Schoon hebben een stylish uitstraling in een donkere, transparante look. Door de subtiele kleurtjes en tekst weet je precies welke flacon je in de badkamer, keuken of woonkamer kunt gebruiken. Bij dit merk hoef je de spullen niet meteen ergens achterin een kast op te bergen nadat je hebt schoongemaakt, maar pronk je ermee op een plek waar iedereen het kan zien. Extra tip: je kunt de verstuiver – alleen gevuld met water – ook gebruiken voor de planten.

En hoe zit het dan met het schoonmaakmiddel van Zo Schoon? Met één navulzak kun je 10 sprayflacons vullen (zelf aanlengen met water). Scheelt enorm in de transport en een navulzak gaat lang mee. De navulzakken zijn gemaakt voor hergebruik. Is de zak leeg, dan stuur je deze gratis terug naar Zo Schoon om opnieuw gevuld te worden. Kunnen de zakken niet meer gevuld worden, dan worden ze gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dit betekent: geen afval. De producten van Zo Schoon zijn vegan, niet getest op dieren en alleen op basis van natuurlijke stoffen van plantaardige bronnen.

Wij raden je aan om te investeren in een Zo Schoon starterpakket, zodat je alles bij de hand hebt en meteen aan de slag kunt!

2. This is Circular

Degelijke, stevige aluminium flacons en hervulbaar: we hebben het over This is Circular! Dit Amsterdamse merk, heeft een breed assortiment aan duurzame schoonmaakmiddelen op basis van o.a. essentiële oliën met bijbehorende herbruikbare verpakkingen.

Als Duurzaamheidskompas mochten we verschillende producten uitproberen, zoals de desinfectie spray citroengras (hemelse geur!), handzeep citrus, vaatwasmiddel lemon en een allesreiniger. Een groot voordeel is dat alle producten natuurlijk ruiken. De desinfectiespray heeft een handig reisformaat en de nevel is precies goed waardoor één keer verstuiven al genoeg is. De handzeep is vloeibaarder dan we gewend zijn van reguliere merken. Dat maakt het afspoelen eenvoudig. De allesreiniger is daarentegen veel dikker en sprayt niet makkelijk. De bedoeling is dan ook om deze aan te lengen met water. Een klein beetje blijkt genoeg voor behoorlijk wat schuim.

Al met al een fijn merk met, we zeggen het maar opnieuw, heerlijke geuren die je luchtwegen niet irriteren. Vooral goed nieuws voor mensen die in Amsterdam wonen: This is Circular bezorgt refills momenteel alleen nog binnen de ring. Wij hopen dat dat snel gaat veranderen!

3. Ecopods

De hervulbare allesreiniger van Ecopods is één van de bekendere, duurzame schoonmaakproducten van Belgische origine. In elke afzonderlijke, aluminium fles zit een bijhorende capsule. Voor gebruik vul je de fles gewoon met water uit de kraan en je hebt je schoonmaakmiddel. Naast allesreiniger-capsules, kun je ook ontvetter-, badkamerreiniger- en vloerreiniger-capsules vinden van dit merk. Met een starterset van Ecopods die bij je past, sla je alvast een voorraadje in voor een aantal maanden. Ecopods adviseert overigens om de schoonmaakproducten te gebruiken in combinatie met doeken met het Nordic Swan Ecolabel die wel tot 500 keer wasbaar zijn.

Welke duurzame schoonmaakproducten gebruik jij? Deel je tips in een reactie onder deze blogpost!

Wist je dat er ook herbruikbare notitieboeken bestaan? Wij hebben er een aantal voor je getest, zoals Moyu van steenpapier en Greenbook van whiteboardpapier.

-Deze blog is mogelijk gemaakt door Zo Schoon en This is Circular-

Kijk ook eens in DK Shop van Duurzaamheidskompas voor leuke, duurzame producten:

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.