Iriscup: duurzaam menstrueren

OK, voordat ik verder ga met deze review, wil ik je – indien je van het mannelijke geslacht bent – waarschuwen voor de inhoud van deze blogpost. Deze informatie is gericht op dames en het verder lezen is geheel op eigen risico šŸ™‚

Toen ik voor het eerst hoorde over een wel heel bijzondere manier om menstruatiebloed op te vangen, werd ik nieuwsgierig. De menstruatiecup is qua populariteit in opmars in Nederland, maar voor de meeste mensen klinkt het eng en ongemakkelijk in de oren.

review iriscup duurzaamheidskompas

Omdat ik zelf erg benieuwd ben naar deze duurzame methode om te gebruiken tijdens het menstrueren, heb ik de Iriscup getest. Om je een goed beeld te geven van de voors en de tegens en er zelf meer handigheid in te krijgen, heb ik deze menstruatiecup drie cycli lang getest.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een bekertje in de vorm van een omgekeerde kerstklok met een steeltje vervaardigd uit siliconen. De cup is rond 1930 voor het eerst op de markt gebracht, tegelijk met de tampon.

Een cup draag je inwendig en de spieren in je vagina zorgen ervoor dat de cup op zijn plaats blijft. Op die manier wordt de vagina afgesloten en het menstruatiebloed opgevangen.Ā De cup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden en kan ook ‘s-nachts gedragen worden. In principe is een menstruatiecupĀ geschikt voor vrouwen van alle leeftijden.

Eerste indruk

iriscup review duurzaamheidskompas

De Iriscup maat L is gemaakt van soepele, medisch silicone. Het idee om dit cupje in te brengen is spannend. Ik lees eerste een paar keer de gebruikersaanwijzing. Ik maak me het meest druk om hoe het inbrengen en het dragen ervan aanvoelt.

Lees tip:  Een menstruatiecup die bij je past

Moment of the truth…

Nadat ik de Iriscup zo’n 5 minuten lang heb gesteriliseerd in ruim kokend water, is hij klaar voor gebruik. Het steeltje aan het eind van de cup is bedoeld om het gemakkelijk te kunnen verwijderen, dus laat ik deze er gewoon aan zitten.

Inbrengen

Er zijn een aantal methoden om de cup in te kunnen brengen. Ik gebruik de C-vouw en vouw de cup dubbel. Het is even zoeken naar een fijne positie en een zoveel mogelijke ontspannen staat van zijn, voordat ik op een rustige manier de cup naar binnen schuif. Ik schrik wel even van de vacuĆ¼m die zich vormt. Het is een raar gevoel, maar zeker niet pijnlijk.

review iriscup duurzaamheidskompas

Dragen

In eerste instantie voel ik de cup heel erg zitten. Daardoor heb ik ook continu het gevoel dat de cup aan het verschuiven is. Vooral het steeltje voel ik erg prikken in mijn vlees, en dat is best pijnlijk. Het is mij duidelijk dat het uiteinde ingekort moet worden.
(Inmiddels gebruik ik de cup binnenste buiten, zodat ik het steeltje helemaal niet voel. Ik kan er nog steeds goed bij om de cup te verwijderen.)

Verwijderen

Voorzichtig en langzaam trek ik de cup er weer uit, wat ook niet pijnlijk is en verrassend goed gaat. Uiteindelijk besluit ik het steeltje volledig te knippen. Na drie bevallingen en een verzwakte bekkenbodem, hangt mijn baarmoedermond vrij laag. Dus dat zit bij mij het meest comfortabel.

review iriscup duurzaamheidskompas

Oefening baart kunst

Het is niet gemakkelijk om te wennen aan het inbrengen van de cup. Dit is echt een kwestie van oefenen. Ik heb bij mijn eerste testperiode ‘s-nachts veel gehad aan de Iriscup. Normaal lek ik altijd op mijn hevige dagen, maar met de cup ging het prima. De tweede periode ging het wat minder en lekte de cup weer wel. Nu gaat het de derde periode weer beter. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik de cup niet te hoog moet inbrengen, omdat de cup dan vacuĆ¼m niet goed sluit.

Lees tip:  Een menstruatiecup die bij je past

Er zijn veel voordelen, maar ook nadelen te bedenken bij het gebruik van een menstruatiecup. Dit zijn de belangrijkste punten voor mij:

Voordelen

 • Herbruikbaar tot wel 10 jaar, dus duurzaam!
 • Minder vaak legen/verwisselen dan maandverband, tot wel 12 uur te dragen
 • Relatief lekvrij, ook ‘s-nachts
 • Niet pijnlijk of branderig
 • Goedkoper dan wegwerpvarianten
 • (bijna) geen onzeker gevoel
 • Niet chloorgebleekt, zoals maandverband of tampons
 • Kleinere kans op Toxic Shock Syndrome (TSS)

review iriscup duurzaamheidskompas

Nadelen

 • Meer handelingen om te verrichten, zoals uitkoken, schoonmaken, drogen
 • Vieze handen na inbrengen/verwijderen, dus water/gel is noodzakelijk
 • Legen niet fijn in openbare toiletten
 • Verschuiving mogelijk na niezen/hoesten, bukken, persen (wc)
 • Volledig lekvrij is het niet (altijd) bij hevige dagen. Dus extra zekerheid met maandverband toch nodig bij mij.

Tips

> Ondanks dat het gebruik niet altijd even goed gaat, wil ik de menstruatiecup blijven gebruiken. Het geeft mij meer zekerheid als ik bijvoorbeeld naar een zakelijk gesprek moet, waar je niet om de kwartier in de gelegenheid bent om weg te glippen naar de wc.

> Omdat ik het zelf niet zo fris vind om de cup in een pannetje uit te koken na gebruik, heb ik een magnetron sterilisatorĀ aangeschaft, ook van silicone. Deze is makkelijk af te sluiten en meteen te gebruiken.

review iriscup magnetron sterilisator duurzaamheidskompas

> Ik probeer het legen van de cup daar waar nodig te vermijden in openbare toiletten. Als het echt niet anders kan, heb ik mijn waterfles en/of handgel bij me. Bij het verwijderen adviseer ik om wat toiletpapier op je ondergoed te leggen, zodat je niet per ongeluk druppelt.

Lees tip:  Een menstruatiecup die bij je past

> Moet je hoesten of niezen? Ga daarbij even zitten, zodat de cup niet onverhoopt komt te verschuiven of ‘los’ komt.

> Tot slot, wanneer je de cup wilt verwijderen, kun je het beste een beetje knijpen in de onderkant, zodat de vacuĆ¼m los laat. Gebruik daarbij ook je bekkenspieren om licht te persen.Ā Op deze manier kun je de cup makkelijk verwijderen.

Ook proberen?

Heb je inmiddels genoeg van het gebruik van tientallen maandverbanden of tampons elke maand? Je kunt een Iriscup inclusief sterilisator bestellen voor ā‚¬ 29,50 in maat S of L via Cupsenzo.nl
Indien je niet zeker weer welke maat je nodig hebt, kun je hierĀ en hierĀ meer informatie vinden.


De review Iriscup: duurzaam menstrueren wordt mogelijk gemaakt door Cupsenzo.nl

***
Bron: Menstruatiecup, achtergrondinformatie en tips, Cupsenzo.nl
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariƫr | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.