Met Flaska glazen waterfles heb je bronwater to go

“Een geprogrammeerde, glazen herbruikbare waterfles…”

Doet me toch wel een beetje denken aan een zinnetje uit een science fiction film. Hoezo geprogrammeerd? Kun je glas programmeren dan? Hoe herstructureer je water? Een greep uit de vragen die bij mij opkwamen, toen ik de Flaska toegestuurd kreeg voor een review van de Grote Waterflessen Test van Duurzaamheidskompas.nl

Eerste indruk

Het is moeilijk om niet meteen verliefd te worden op deze glazen fles met een opvallend groen jasje. Toen ik de fles uit het jasje haalde, zag ik dat er golvende patronen gegraveerd waren in het glas. De belofte was duidelijk: de met-water-gevulde-Flaska schudden, 5 minuten wachten en voila; je hebt bronwater!

flaska review duurzaamheidskompas

Nabootsen van moeder natuur

Het idee op zich is niet zo gek. Water in de natuur, is altijd in beweging en stroomt over diverse soorten gesteenten en bodems. Dit contact zorgt voor een vibrationeel effect op het water. Datzelfde ‘omgekeerd’ effect heb je bijvoorbeeld ook als water in een waterdispenser voor een lange tijd stilstaat. Daarnaast krijgen wij ons water via allerlei pijpleidingen gemaakt van plastic, lood of van materiaal van nog veel erger origine. Kortom, dit alles heeft invloed op de structuur van water.

flaska review duurzaamheidskompas

Flaska’s zijn zodanig gemaakt, dat zij de natuur nabootsen. De gegraveerde golven en lijnen zorgen voor beweging van het water, een soort van ‘work-out’ van het water in de fles. Het glas van de Flaska wordt ook behandeld volgens het TPS procedé, een Techniek voor het Programeeren van Silicium. Glas wordt gemaakt van zand en zand bevat 71% silicium. En dat silicium in het glas kan heel goed informatie dragen. Met een special apparaat, een organ canon, wordt informatie vanuit de natuur aan het (silicium in het) glas meegegeven. Dit heet waterstructurering.

Lees tip:  Lifebottle

flaska review duurzaamheidskompas

Nou ben ik niet echt een zweverig typetje, maar ik geloof wel in de wonderen van moeder natuur. Volgens de initiatiefnemer van Flaska, hebben diverse pioniers, zoals de Oostenrijkse Viktor Schauberger of de Japanse dr. Masaru Emoto al eens bewezen dat water ook uit ‘codes’ bestaat en die eigenschappen staan onder invloed van de omgeving en van beweging (vibratie).

Mijn ervaring

Terug naar mijn ervaring met de fles. Flaska is een verrassend handzame fles als je uitgaat van het gegeven dat het van glas is gemaakt. Ik was redelijk sceptisch ten opzichte van de werking, maar… Ik moet zeggen dat ik wél degelijk een smaakverschil proef. Wetenschappelijk bewezen/erkend of niet; water uit de Flaska is smaakvol. En het jasje van neopreen (een soort duikerssuit-spul); fijn, praktisch ding (en GEWELDIG dat het bedrukt kan worden!) die gemakkelijk aan en uit getrokken kan worden.

De outfit van Flaska is er in een skala aan kleuren en varianten (33 exemplaren; zelfs van kurk en biologisch badstof!). De fles komt in twee formaten: 500ml en 750ml. Zelf vind ik hoe kleiner hoe beter. Dus mocht er in de toekomst een Flaska van 350ml groot geproduceerd worden, graag! Flaska is trouwens EU-made (Slovenië).

Een leuk detail van de Nederlandse distributeur en webwinkel: ben je je dop kwijt of is het beschadigd? Dan krijg je gratis een nieuwe toegestuurd!

Het reinigen van de fles moet echt met de hand, zodat de werking ervan niet verstoord raakt. Met een drupje vaatwasmiddel en wat water kom je een heel eind! Let wel dat je de Flaska uit de buurt houdt van bijvoobeeld een magnetron dat aan staat.

Lees tip:  Bottl: veelzijdig en stijlvol

flaska review duurzaamheidskompas

Hot or Not?

Ben je een fijnproever en drink je graag bronwater, maar heb je geen zin om elke keer weer een wegwerpflesje* te kopen bij de kiosk? Dan is de glazen Flaska met hip jasje zeker jouw fles! Om het af te maken, kun je je fles ook nog eens laten bedrukken met je eigen naam (of logo). Je hebt een Flaska met sleeve al vanaf € 28,99.

* Plastic flessen lekken antimonium en antimonium staat in lijst 2B van kankerverwekkende stoffen. Hoe heter het plastic wordt (in de zon bijvoorbeeld) hoe meer er lekt en hoe vaker plastic gerecycled wordt hoe slechter de kwaliteit.

In Australië is het inmiddels verboden om PET-flessen te gebruiken. Met een herbruikbare waterfles draag je niet meer bij aan de groei van de afvalberg. Beter voor het milieu.

– Deze review is mogelijk gemaakt door Flaska –

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

 1. Dag Ivonne,

  Een waterfles van glas gaat, afhankelijk van hoe intensief je deze gebruikt, jaren mee.
  Wat betreft je tweede vraag: je kunt het best even kijken op de website van Flaske zelf. Hier kun je meer informatie vinden: https://www.flaska.nl/water-structurering/

  Succes met je zoektocht!

  Groeten, Nur

  PS. In DK Shop vind je ook verschillende merken waterflessen. Wellicht zit daar iets tussen wat je aanspreekt.

 2. Geachte heer/mevrouw,

  Zou graag willen weten hoelang 1 fles meegaat..?
  Heb mijn fles gekocht op de therapeuten beurs in apeldoorn bij 1e introductie.
  En is schudden noidzakelijk, want dat heb ik nooit eerdrr gedaan en gehoord. Lees het hier nu.

  Mvg
  Ivonne

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.