Review: EcoWings laptoptas

Iedereen heeft zo zijn zwakheden, ook ik (duh; nobody is perfect! 😉 ). Ik ben verzot op fashion, kleding, schoenen en noem maar op. Keerzijde van de medaille is dat fashion veel leed met zich meedraagt. Er gaat geen dag voorbij of ik zie een bericht van initiatieven zoals Schone Kleren Campagne in mijn feed waarin de erbarmelijke omstandigheden van vrouwen of kinderen in fabrieken getoond worden. Gelukkig komt daarmee ook een collectief bewustzijn op gang bij consumenten en laten zij vaker bedrijven en merken links liggen die het niet nauw nemen met mensenrechten.

Dus, hoe fijn is het om te genieten van mooie spullen, wetende dat er géén kinderhandjes aan hebben gewerkt, of dat er géén vrouwen ver weg van hier ervoor zijn uitgebuit? Juist, ja, a clear conscience, superfijn!

Toen ik gevraagd werd om een hippe, duurzame laptoptas van EcoWings te testen, was ik dan ook meteen enthousiast. Deze duurzame tassen worden in India handgemaakt in faire omstandigheden. Bovendien komt het materiaal van de tas van gerecycled rubber. Door het upcyclen van afgedankte rubberen binnenbanden van vrachtwagens, die normaliter op de afvalhoop in India terecht komen, krijgt het materiaal een tweede leven. Door deze rubber uit de vuilnisstroom te halen, poogt Ecowings om ook de afvalberg in India te verkleinen.

Eerste indruk

Wanneer ik de platte, kartonnendoos openmaak, komt mij een niet te missen geur van rubber tegemoet. Een vraag borrelt meteen op: is het gebruik van dit materiaal wel veilig? Het typen van enkele zoekwoorden levert mij geen bruikbare informatie op. Ik besluit contact op te nemen met het bedrijf.

Ik stel de vraag of het gebruik van de Ecowings tassen veilig is gezien de discussie over rubber die recent is opgelaaid naar aanleiding van granulaatkorrels op sport- en speelvelden. Hieronder het antwoord van Angela van Ecowings:

Het RIVM heeft begin dit jaar vastgesteld dat het het gebruik van rubber veilig is (zie deze pagina). Helaas blijven negatieve berichten hangen en krijgen wij de laatste tijd vaker de vraag of een rubberen tas niet schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

 

Een paar weken geleden hebben wij aan Cosanta (bedrijf voor vraagstukken rondom gevaarlijke stoffen, red.) gevraagd of zij Ecowings zouden categoriseren als een veilig product. De uitkomst van de analyse was dat onze tassen voldoen aan de richtlijnen van Reach (wetgeving omtrent chemische middelen en invoer van producten) voor consumentenproducten. De ophef in de media gaat over PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, red.). Maar die zitten ingekapseld in het product en komen niet vrij bij gebruik. De producten zijn dan ook helemaal veilig. Om de vraag in perspectief te plaatsen: leren tassen worden gelooid wordt met allerhande chemische middelen. Vaak hoor je daar minder over dan rubber, een veilig alternatief waar momenteel helaas een negatief imago omheen hangt.

 

Om ook maar enige risico uit te sluiten, hebben wij besloten om alsnog een monster te laten testen in een laboratorium en de precieze waarden vast te stellen. Op dit moment zijn we daar mee bezig.

Design

De Ecowings laptoptas ziet er hip en stoer uit. Het robuuste materiaal is dik en degelijk. Ik heb een slank, unisex model met felle ritsen. De tas is grotendeels zwart. Het is een tas waarmee je voor de dag kunt komen; zakelijk en toch modern. De EcoWings heeft, afhankelijk van het model, enkele extra vakjes voor en achter; deze kun je sluiten met een rits. De band is verstelbaar en heel stevig.

Gebruikersvriendelijkheid

De duurzame laptoptas is niet licht te noemen. Met mijn laptop van reguliere grootte erin, vind ik het best zwaar (ik ben zelf klein van stuk en heb dit probleem bij meerdere tassen). De schouderband van de tas is vrij dik en gemakkelijk te verstellen. De binnenkant is groot genoeg voor een laptop en wat papierwerk. De vakjes met rits vind ik bijzonder handig. Er zijn altijd wel wat losse spullen die je namelijk kwijt wilt, zoals mijn GreenBook. De laptoptas is verder waterafstotend en daardoor bestand tegen seizoensinvloeden.

Personaliseren

Als bedrijf is het ook mogelijk om deze duurzame en representatieve laptoptas te customizen. Elke EcoWings laptoptas kan voorzien worden van een kleur rits die aansluit bij het bedrijf met het bedrijfslogo gestanst in het rubber.

Prijzen

Een duurzame laptoptas hoeft niet duur te zijn. Dat merk je aan de prijzen in de webshop van Ecowings, ten opzichte van bekende tassenmerken. Een Ecowings laptop tas heb je al vanaf 89,95 euro. In de webshop zijn er ook andere producten te vinden, zoals portemonnee en handtassen. Zie hier het assortiment met bijbehorende prijzen.

Over Ecowings

In 2011 is Ecowings opgericht in India, onder leiding van Kapil Sharma, Indiase designer met een passie voor natuur en innovatie. Het ontwerp en de productie van de producten vindt plaats in het eigen atelier in Indore, Noord-India. Het productportfolio bestaat uit laptoptassen, rugzakken en accessoires. Ecowings biedt werkgelegenheid en opleiding aan een team van 20 lokale ambachtslieden. Goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk salaris zijn daarbij vanzelfsprekend. In Nederland is Angela Rooijmans verantwoordelijk voor de verkoop.

– Deze review is mogelijk gemaakt door Ecowings –

Wat vind jij van deze laptoptas? Deel je mening hieronder!

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.