Scanfil naaigarens: 100% biologische katoen

Mijn ogen begonnen te glinsteren bij het zien van de twee Scanfil garens gesponnen van biologische katoen. Sinds mijn deelname aan de naaicursus heb ik nog geen klosjes hoeven kopen, omdat ik nog bakken vol heb liggen van mijn schoonmoeder. En zoals ik ben, probeer ik die ook eerst op te maken voordat ik nieuwe kleuren aanschaf. Toevallig kreeg ik van naaigarens producent Forbitex twee van mijn lievelingskleuren toegestuurd om te testen: wat een feest! Ik keek er meteen naar uit om ze te gebruiken voor een spannend DIY project.

De klosjes bleven een lange tijd onderdeel van mijn interieur (ze zien er namelijk ook erg mooi uit). Mijn projecten waren steeds in andere kleuren, waardoor ik jammer genoeg het gebruik steeds uit moest stellen.

scanfil biologische garen review duurzaamheidskompas

100% biologisch katoen in een vintage jasje

Tegenwoordig wordt draad vooral vergezeld met veel plastic. Maar bij Scanfil 100% biologische katoen garens is ook nagedacht over het klosje. Ze vallen direct op. De klosjes hebben een vintage-look; de draad is gesponnen op milieuvriendelijk vintage hout. Zelfs in de gerecyclede kartonnen verpakking heb ik geen plastic aangetroffen.

scanfil biologische garen review duurzaamheidskompas

Op ieder klosje zit 100 meter katoendraad. Mijn ervaring met katoen is dat het minder sterk is dan synthetisch garen. Het breekt sneller en is daarom vaak minder gebruiksvriendelijk. Met dit in mijn achterhoofd, trok ik aan de draad en probeerde het te breken. Tot mijn verbazing lukte dit niet zomaar. In de folder wordt het ook omschreven als draad van hoge kwaliteit dat langer goed blijft en dus niet snel slijt. Doordat de draad zo sterk is en niet pluist is deze goed te gebruiken met een naaimachine.

scanfil biologische garen review duurzaamheidskompas

De garens zijn verkrijgbaar in 34 kleuren die op milieuvriendelijke wijze en met natuurlijke methodes zijn gemaakt. Giftige chemicaliën zijn hierbij niet aan te pas gekomen. In alle productieprocessen zijn de strikte regels van de Global Organic textiel standards (GOTS) gehanteerd. Dit houdt in dat er enkel gebruik is gemaakt van biologische katoen voor Scanfil garens. De verf is ook op natuurlijke basis. Met als resultaat een gezonder alternatief dat zacht aanvoelt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de synthetische variant. Dat maakt Scanfil garens uitermate geschikt voor mensen met allergieën of baby’s.

scanfil biologische garen review duurzaamheidskompas

Forbitex, de Nederlandse naaigaren producent achter Scanfil is Ökotex gecertificeerd. Scanfil 100 % biologische garens zijn in diverse webshops te verkrijgen voor € 2,40 – € 2,95 per stuk.

– Deze review is mogelijk gemaakt door Forbitex International – 

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl (Güler Otur)

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.