Zuperzozial servies: hip en bewust

NIEUWS VAN 15 februari 2021

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt. De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten direct uit de handel moeten halen. De autoriteit treedt handhavend op als de producten in Nederland worden aangeboden. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Kijk voor zero waste producten en duurzame alternatieven ook eens in onze DK Shop. Een greep uit het assortiment:

***

Het is alarmeren hoeveel plastic dagelijks onze keuken insluipt. Naast nodeloze verpakkingen om groenten, fruit en brood, zijn er tal van keukenhulpjes, borden, bestek, vershouddozen die van twijfelachtige origine zijn.

Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven. Naast het gegeven dat glas en keramiek goede vervangers zijn binnen de keuken, ben ik ook gestuit op een nieuw merk als het gaat om duurzaam serviesgoed: Zuperzozial.

Zuperzozial_duurzaamheidskompas1


Zoals de naam ook doet vermoeden, is dit sociaal en vooral duurzaam merk erin geslaagd om veilige designproducten te ontwikkelen voor dagelijks gebruik. De hippe borden van Zuperzozial zijn er in verschillende kleuren en maten, ook gemakkelijk in gebruik.

Lees tip:  Melamine: veilig of giftig?

Zuperzozial is zo vriendelijk geweest om ons een ‘uitprobeer-bordje’ te sturen van de Raw Earth collectie. Raw Earth heeft een iets wat ruwe structuur en is grotendeels vervaardigd uit natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen zoals bamboe en maïs. Echter zit er ook zo’n 20% melamine in voor de hardheid. Omdat de veiligheid van melamine in sommige onderzoeken ter discussie staat, heb ik contact opgenomen met het bedrijf. Zuperzozial geeft aan dat de producten volkomen veilig in gebruik zijn. Lees hier meer over in dit PDF bestand.

Ik heb deze vrolijke, groene bord (€ 5,95) de afgelopen weken voor jullie getest.

Zuperzozial2_duurzaamheidskompas


Ik ben bijzonder enthousiast door het feit dat dit bord ‘gewoon’  in de vaatwasser kan. Eerder heb ik andere varianten van milieuvriendelijk servies geprobeerd die alleen met de hand gereinigd kunnen worden.

Wat ik ook fijn vind aan dit product, is de gebruikersvriendelijkheid. Mijn zoontje van 2 is niet bepaald zachtzinnig voor borden en bestek. Geregeld valt er dus ook serviesgoed ‘per ongeluk’  op de grond. Met een Zuperzozial bordje hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. De sterkte is te vergelijken met een melamine bord.
Zuperzozial heeft ook een vrolijke kindercollectie ontbijtservies, compleet met bekertje.

Ik ben in ieder geval enthousiast. Serviesgoed van Zuperzozial zet ik mooi op mijn kadolijst 🙂

Ben je benieuwd naar andere producten van Zuperzozial en de prijzen? Check hier onder meer de webwinkels die dit merk verkopen.

Zuperzozial3_duurzaamheidskompas

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

5 Comments

 1. Dag Ezra,

  Ik heb inmiddels de blog aangevuld met de nieuwe informatie. Hieronder nog de reactie van Zuperzozial:
  “Hallo Nurgul,

  Dank voor je email.
  Onze Raw Earth collectie bestaat uit producten die tot wel 80% uit plantenvezels bestaan. We hebben wel een bindmiddel nodig om deze vezels bij elkaar te houden en het vaatwasbestendig te maken. Daar gebruiken wij melamine-hars voor. De producten worden overigens regelmatig door ons getest door TUV-Rheinland op voedselveiligheid. Wellicht kan je jouw klant verwijzen naar onze FAQ http://www.zuperzozial.com/about/raw-earth-collection.”

  Nogmaals dank voor je reactie!

  Met groene groet,
  Nur

 2. Dag Ezra,

  Goed van je om verder onderzoek te doen. Ten tijde van het schrijven van de blog, was deze informatie ons niet bekend. Ik ga je vraag bij Zuperzozial neerleggen voor een reactie. Nogmaals dank en stay tuned!

  Groeten,
  Nur

 3. Hoi Nur,

  Ik heb afgelopen week een broodtrommel van Zuperzozial gekocht en wat extra achtergrondinfo hierover gevraagd, waarin staat dat de producten met melamine-hars zijn gemaakt. De bamboe en maïs zijn leuk en duurzaam, maar alsnog een melamine-hars is helaas toch niet zo fijn!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.